Ολοκλήρωση της πολυεθνικής άσκησης «FALCON LEAP - 23», με ελληνική συμμετοχή, σε ανάμνηση της επιχειρήσεως “Market Garden”

 
falcon leap

Ενημερώθηκε: 22/09/23 - 18:10

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Σε ανάμνηση της μεγάλης αλλά άτυχης επιχειρήσεως των Συμμάχων “Market Garden”, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1944, που αποτέλεσε και την μεγαλύτερη ως σήμερα επιχείρηση αερομεταφερόμενων δυνάμεων, στο Άρνεμ της Ολλανδίας, οι Ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν την πολυεθνική άσκηση «FALCON LEAP – 23».

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα διήρκεσε το διάστημα από τις 11 ως τις 16 Σεπτεμβρίου 2023 και πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από συνολικά 13 χώρες, με ταξύ των οποίων και της Ελλάδος.

«Η άσκηση «FALCON LEAP - 23» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας με φίλες και σύμμαχες Χώρες» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Η άσκηση αυτή διοργανώνεται σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο – ως προελέχθη - των εκδηλώσεων της επετείου της επιχειρήσεως «MARKET GARDEN» στο Άρνεμ, αποσκοπώντας στην επαύξηση της ετοιμότητος και της μαχητικής ικανότητος μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα αεραποβατικών επιχειρήσεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με προσωπικό και μέσα, ως ακολούθως:

  • 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2η ΜΑΛ).
  • 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
  • 1 Ομάδα Επιθεωρήσεως Ρίψεως Εφοδίων (Support Inspection Rigger Team) του 865 Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
  • 1 Ομάδα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) του ΓΕΣ.
  • 1 μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) και ανάλογο προσωπικό υποστηρίξεως της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ασκήσεως πραγματοποιήθηκαν αντικείμενα ρίψεως φορτίων καθώς και αλεξιπτωτιστών, ημέρα και νύχτα, με τις μεθόδους στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως, στο πλαίσιο εκτελέσεως αεραποβατικών επιχειρήσεων.

Τέλος , την τελευταία μέρα της ασκήσεως, 16 Σεπτεμβρίου 2023, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επετειακό άλμα στην περιοχή που διεξήχθησαν οι μάχες της επιχειρήσεως “Market Garden”, ενώ έγινε και ανταλλαγή πτερύγων μεταξύ των συμμετεχόντων στα άλματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ