Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Gordian Knot 2023»

 
Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Gordian Knot 2023»

Ενημερώθηκε: 17/11/23 - 15:18

Η άσκηση του στρατηγείου NATO Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR) σε ρόλο Σώματος Στρατού (War Fighting Corps - WFC), με την επωνυμία «Gordian Knot 2023» πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 10 έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

‘Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχαν 531 αξιωματικοί του NRDC-GR και ετέρων συμμαχικών δομών του ΝΑΤΟ από 13 κράτη - μέλη της Συμμαχίας, ήταν να εκπαιδευτεί το στρατηγείο NRDC-GR ως WFC στον σχεδιασμό και στην διεξαγωγή επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου σε ένα πολυδιάστατο πεδίο μάχης, σε εφαρμογή του 'Αρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης που αφορά στην συλλογική άμυνα.

 Στη βάση αυτή, το προσωπικό του NRDC-GR ασκήθηκε σε κρίσιμες λειτουργίες μάχης και διαδικασίες, εξασφαλίζοντας την διαλειτουργικότητά του σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και τακτικές της Συμμαχίας.

 Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το NRDC-GR είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο στρατηγείο της δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο μέσω πληθώρας εκπαιδεύσεων και άλλων δράσεων διατηρεί υψηλή ετοιμότητα ανάπτυξης σε οποιαδήποτε περιοχή διακλαδικών επιχειρήσεων απαιτηθεί προκειμένου να είναι ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί.

 Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day - DV Day) της άσκηση πραγματοποιήθηκε χθες στο στρατόπεδο «Προκοπίδη» στην 'Ασσηρο.

Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρέστησαν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών Δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο διοικητής Γ' Σώματος Στρατού/NRDC-GR αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος καθώς και διοικητές και αντιπροσωπείες Διοικήσεων της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, επίτιμοι διοικητές του Γ' Σώματος Στρατού/NRDC-GR, πρόξενοι και Ακόλουθοι 'Αμυνας των συμμετεχόντων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Κατά την διάρκειά της, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την λειτουργία και την αποστολή ενός πλήρως αναπτυγμένου στρατηγείου της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ικανού να αναλάβει με επιτυχία διασυμμαχικές επιχειρήσεις συλλογικής άμυνας, που είναι και οι πλέον πολύπλοκες και απαιτητικές, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε οποιαδήποτε περιοχή απαιτηθεί να επιχειρήσει.

 Η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και συνέργειας μεταξύ του προσωπικού των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας σε συμμαχικό πλαίσιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ