Πρόταση-έκπληξη των Βρετανών στην Ελλάδα: Leasing για απόκτηση κορβέτων Arrowhead 140 και C-130J

 
Πρόταση-έκπληξη των Βρετανών στην Ελλάδα: Leasing για απόκτηση κορβέτων Arrowhead 140 και C-130

Ενημερώθηκε: 07/02/23 - 00:13

Μια κίνηση-έκπληξη είναι πιθανόν να κάνουν οι Βρετανοί σε μια προσπάθεια να μπουν ξανά, αλλά από την πίσω πόρτα , στον ανταγωνισμό για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Συγκεκριμένα οι Βρετανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο την πιθανότητα να αποκτήσει ο ελληνικός στόλος, με τη μέθοδο του leasing, 3 ή 4 πολεμικά πλοία τύπου Arrowhead 140, τα οποία αν και από άποψη έχουν μεγέθους θεωρούνται φρεγάτες, οι Βρετανοί μπορούν να μας τα παραδίδουν με οπλισμό κορβέτας.

Βέβαια, από εκεί και πέρα το πολεμικό ναυτικό μπορεί να τα εξοπλίσει με ότι οπλικά συστήματα επιθυμεί, καθώς τα Arrowhead έχουν μήκος 140 μέτρα και μπορούν να δεχθούν μεγάλο εύρος όπλων.Συζητήσεις και για την αγορά μεταφορικών αεροσκαφών C-130J.

Εκτός, όμως από την προμήθεια πολεμικών πλοίων, η Αθήνα ενδιαφέρεται για την απόκτηση από την Βρετανία ενός αριθμού μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J τα οποία σκοπεύει να αποσύρει η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF).

Οι Βρετανοί σκοπεύουν να αποσύρουν 14 αεροσκάφη αυτού του τύπου, με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοραστούν 5 από αυτά για να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα C-130 B-H.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται επίσης να τεθεί σε συζήτηση στις συνομιλίες που θα έχουν μεταξύ τους οι υπουργοί Παναγιωτόπουλος και Γουάλας.

Να αναφέρουμε ότι στο κομμάτι των μεταγωγικών αεροπλάνων η αεροπορία μας είναι «γυμνή» καθώς τα περισσότερα από τα ελληνικά C-130 είναι καθηλωμένα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ακόμα, Αθήνα και Λονδίνο αναμένεται να συζητήσουν την προμήθεια ταχύπλοων σκαφών για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Τα σκάφη για τα οποία ενδιαφέρονται οι επιτελείς μας έχουν τη δυνατότητα να κινούνται τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 40 κόμβους, όσο και κάτω από την επιφάνεια, κατά τη διάρκεια προσέγγισης ενός στόχου είτε εντός της θάλασσας είτε πλησίον της ξηράς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ