Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενίσχυσε τη θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον «ιερό πόλεμο με το Πατριαρχείο Μόσχας

 
Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 15/03/22 - 00:19

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Μπορεί το ενδιαφέρον για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη να επικεντρώθηκε στην συνάντηση που θα είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, όμως ιδιαίτερη σημασία είχε και το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Και αυτό γιατί η θέση του κ. Βαρθολομαίου είναι σήμερα ενισχυμένη στον «ιερό πόλεμο» μεταξύ των Πατριαρχείων της Κωνσταντινουπόλεως και της Μόσχας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η επιλογή του Ρώσου Πατριάρχη να στηρίξει τον πόλεμο, που ξεκίνησε ο Πούτιν, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και πολύ περισσότερο από τους πιστούς.

Αποτέλεσμα; Να έχουν ανατραπεί τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων στον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο κ. Βαρθολομαίος, από εκεί που ήταν αμυνόμενος στις επεκτατικές γεωπολιτικές κινήσεις του ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου, ο πόλεμος του Πούτιν κατά των Ουκρανών, τον έφερε σε πλεονεκτική θέση! Με τα πρώτα, μάλιστα, αποτελέσματα να είναι άμεσα και χειροπιαστά!!!

Κατ’ αρχάς, μέσα στην Ουκρανία, ακόμα και στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα Ουκρανική Εκκλησία, πολλοί ιεράρχες της φοβούμενοι τις αντιδράσεις των Ουκρανών πιστών, έχουν πάψει να μνημονεύουν τον Ρώσο Πατριάρχη, καθώς τον έχουν εξαιρέσει από τα εκκλησιαστικά δίπτυχα.

Και πλέον ο Μητροπολίτης Κιέβου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφάνιος, που υποστηρίζεται από τον κ. Βαρθολομαίο, κυριαρχεί -εκκλησιαστικά- στη χώρα, σε σχέση με τον φιλορώσο Ουκρανό Μητροπολίτη Ονούφριο και αυτό παρά το γεγονός, ότι ο τελευταίος τάχθηκε -κάτω από την λαϊκή πίεση- κατά της εισβολής!

Μάλιστα ο Μητροπολίτης Επιφάνιος έχει καταγγείλει, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ότι έχουν γίνει απόπειρες δολοφονίας του από τους Ρώσους εισβολείς..!

Στις Εκκλησίες της Ρουμανίας και της Πολωνίας, που δέχονται κύματα προσφύγων το κλίμα είναι σκληρά αντίθετο κατά του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Στη Γεωργία, τις Βαλτικές χώρες και την Αλβανία ενώ πριν τον πόλεμο οι Εκκλησίες ήταν προσκείμενες στην Μόσχα, τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί, φοβούμενοι ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με τους πιστούς τους.

Ειδικά για την Εκκλησία της Γεωργίας η μεταστροφή είναι 180 μοιρών! Τα μέλη του Γεωργιανού Επισκοπικού Συμβουλίου Βελγίου και Ολλανδίας συμφώνησαν, ότι ήρθε η ώρα το Πατριαρχείο της Γεωργίας να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας!

Να θυμίσουμε, ότι σταθερές παραμένουν οι συμμαχίες του Φαναρίου με το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου.

Αντίθετα, σταθερές παραμένουν οι συμμαχίες της Μόσχας με τα Πατριαρχεία της Σερβίας και της Αντιόχειας.

Ερωτηματικό, μετά την εισβολή, παραμένει η Εκκλησία της Βουλγαρίας και άγνωστος «Χ» το Ελληνόφωνο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Αναβαθμισμένος, λοιπόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αντιπαράθεσή του με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος, πλέον, βλέπει την φιλοδοξία του να γίνει η Μόσχα «Τρίτη Ρώμη» να χάνεται στα ερείπια, που έχουν αφήσει τα ρωσικά τανκς στην Ουκρανία..!

ΠΗΓΗ: Realnews