Στη διπλωματική φαρέτρα της Αθήνας η επέκταση των χωρικών υδάτων μας στην Κρήτη

 
ΑΟΖ

Ενημερώθηκε: 18/10/21 - 00:41

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Μετά τις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί εισηγήσεις για μία κίνηση, που μπορεί να ανατρέψει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων νότια της Κρήτης, καθώς και σε ανάλογη κίνηση νότια του Καστελλόριζου ή ακόμα και στην περιοχή που ορίζεται από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γίνει και ως απάντηση στο ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει πράξη τις απειλές της για ανακήρυξη ΑΟΖ στη περιοχή αυτή.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η κίνηση αυτή -στην περίπτωση που υλοποιηθεί- γίνεται σε μία στιγμή, που η Τουρκία είναι διπλωματικά στριμωγμένη, η οικονομική της κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και ο Ερντογάν αμφισβητείται πλέον ανοικτά από τους πολιτικούς αντιπάλους του..!

Πάντως η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της στο θέμα αυτό. Στις αρχές το χρόνου ο Νίκος Δένδιας μιλώντας την Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε πως «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Υπάρχουν βέβαια και οι οπαδοί της τακτικής του κατευνασμού στις σχέσεις με την Τουρκία, που λένε «όχι» στην κίνηση αυτή. Σ΄αυτούς να θυμίσω τη φράση του Ταλεϋράνδου, που έλεγε ότι «ένας διπλωμάτης που λέει “ναι“ εννοεί “ίσως“, ένας διπλωμάτης που λέει “ίσως“ εννοεί “όχι“ και ένας διπλωμάτης που λέει “όχι“ δεν είναι διπλωμάτης»!

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν…

ΠΗΓΗ: Realnews