Απέρριψε το τελεσίγραφο Τραμπ ο Ερντογάν: Η Τουρκία γονατίζει μόνο στον Θεό

Απέρριψε το τελεσίγραφο Τραμπ ο Ερντογάν: Η Τουρκία γονατίζει μόνο στον Θεό
Ενημερώθηκε: 12/08/18 - 12:01

Στην αντεπίθεση με υψηλούς τόνους πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος οδηγώντας σε επικίνδυνη κλιμάκωση σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας με απρόβλεπτες πλέον εξελίξεις μιας και η Τουρκία ήταν ένας σημαντικό σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και δε θέλουν να τη δουν να αλλάζει στρατόπεδο.

Την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενώ εκπνέει και το τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, που επέφερε τη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν σε ομιλία του στην επαρχία Ορντού κατακεραύνωσε εκ νέου τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «ανταλλάσσει έναν στρατηγικό εταίρο με έναν πάστορα».  «Απευθύνομαι για μία ακόμη φορά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή, ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ουσιαστικά απέρριψε το τελεσίγραφο λεγόντας: «Μας απειλούν. Δεν μπορείτε να τιθασεύσετε αυτό το έθνος με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς απλώς γονατίζουμε ενώπιον του Θεού. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε ότι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη. Εδώ είναι Τουρκία. Δεν είναι μια χώρα που την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Νομίζουν ότι θα καταστρέψουν την Τουρκία έτσι εύκολα μέσω του νομίσματος».

Το τελεσίγραφο Τραμπ λήγει στις 18.00. Για την περίπτωση που η επίσημη τελική απάντηση της Άγκυρας είναι αρνητική, σύμφωνα  πηγές που επικαλείται το hellasjournal.com, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει τη δέσμη κυρώσεων, η οποία -αυτή τη φορά- φαίνεται ότι θα είναι ένας συνδυασμός μέτρων, που θα αφορούν την τουρκική οικονομία και αξιωματούχους του στενού περιβάλλοντος του Ταγίπ Ερντογάν. Πιστεύεται ότι οι Αμερικανοί θα “χτυπήσουν” και συγγενείς του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

 Το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.  Απευθυνόμενος στο πλήθος τόνισε: Θέλουν να απελευθερώσουμε μέχρι αύριο (σσ. σήμερα) το απόγευμα τον Μπράνσον με απειλές», ανέφερε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις αποφάσεις των ΗΠΑ ως «ρουκέτες σε οικονομικό πόλεμο».

Όπως γράφει η Hurriyet, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει από τις 8 Αυγούστου, σε κορυφαίους Τούρκους υπουργούς κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο State Department, ότι σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο Μπράνσον, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είχε αναφέρει την Πέμπτη, μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η αμερικανική πλευρά  ξεκαθάρισε στην Άγκυρα ότι ο Μπράνσον πρέπει να επιστρέψει στη χώρα.