Απορρίπτονται οι απειλές της Τουρκίας: Το γεωτρύπανο βρίσκεται 48 ώρες από τη Λεμεσό

 
Απορρίπτονται οι απειλές της Τουρκίας: Το γεωτρύπανο βρίσκεται 48 ώρες από τη Λεμεσό

Ενημερώθηκε: 10/11/18 - 08:18

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχει πραγματικά ιδιαίτερη σημασία.

Είναι και μία υλοποίηση της υπόσχεσής της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της τουρκικής κατοχικής δύναμης. Το μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται καμία κίνηση εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. Άλλωστε έχει τονιστεί στην ‘Αγκυρα ότι όσοι θα ασχοληθούν με την αναζήτηση φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10, είναι Αμερικανοί υπήκοοι.

Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, ο Αμερικανός Βοηθός υπουργός Ενέργειας, Φράνσις Φάννον, θα επισκεφθεί την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και θα βρίσκεται στη Λευκωσία όταν φτάνει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο Stena IceMax της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil. Το γεωτρύπανο βρίσκεται 48 ώρες μακρυά από το λιμάνι της Λεμεσού και προς το παρόν η πορεία του δεν είναι ορατή.

Δεν είναι μόνο μία συμβολική κίνηση. Είναι μήνυμα της Αμερικής, ενόψει της άφιξης στην Κύπρο του υπό βρετανική σημαία, γεωτρύπανου, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της γεώτρησης. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η γεώτρηση φέρει καλά αποτελέσματα θα αλλάξει η τύχη όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της περιοχής. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά η απογοήτευση θα είναι ισοπεδωτική.

Ο κ. Φάννον θα πάει στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στη Λευκωσία και στο Κάιρο από τις 11 έως τις 20 Νοεμβρίου. Θα είναι λοιπόν στην περιοχή την κρίσιμη αυτή περίοδο, όταν θα υλοποιηθούν υποτίθεται οι απειλές της Τουρκίας. Όλοι οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τολμήσει να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην αμερικανική εταιρεία. Αλλά, απαιτείται κανείς να είναι προσεκτικός όταν έχει να κάνει με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Μετά την κατάρρευση της οικονομίας, το καλοκαίρι, έχει «συνέλθει» και επέστρεψε …δριμύτερος! Απειλεί, εισβάλει, σκοτώνει.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Γιατί να μην δημιουργήσει κρίση και στη Μεσόγειο. Πάντως, κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες η σκέψη, ότι θα εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, σε σημείο που δεν θα επηρεάζεται η γεώτρηση της Exxon Mobil. Θα είναι μία κίνηση που θα δείξει και τις αποφάσεις των Αμερικανών στα γειτονικά οικόπεδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι σημαντικό επίσης ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια. Που σημαίνει ότι όλο αυτό το σχέδιο των ερευνών και των γεωτρήσεων, τυγχάνει προστασίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, αναφέρει η ανακοίνωση, ο βοηθός υπουργός Φάννον θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα στις τρεις χώρες. Σκοπός του είναι να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ενέργειας.

Το ταξίδι του Αμερικανού βοηθού υπουργού, θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές και θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες για αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Άρα η Αμερική θα είναι παρούσα στη Μεσόγειο. Είναι κάτι βέβαια που αναμέναμε, μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συναντήθηκε με τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το μήνυμα που έλαβε ο Κύπριος υπουργός είναι ότι οι σχέσεις του νησιού με την υπερδύναμη, δεν περνάνε πια μόνο από το Κυπριακό, αλλά μέσα από την ενέργεια και την ασφάλεια και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

Μετά τον κ. Φάννον, θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο αρχιτέκτονας της νέας πολιτικής στη Μεσόγειο, ο οποίος θα πάει στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Είναι οι τρεις χώρες που σύμφωνα με τις έρευνες έχουν φυσικό αέριο, και οι οποίες -και οι τρεις- αποτελούν πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Hellashournal 

Πηγή: