Γερμανία: Με παρέμβαση Σόιμπλε τα βρήκαν Μέρκελ- Ζεεχόφερ

Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να "πέσει" η γερμανική κυβέρνηση: Μέρκελ και Ζεεχόφερ έφτασαν σε συμβιβασμό για το προσφυγικό
Ενημερώθηκε: 02/07/18 - 23:46

Στο παραπέντε και...Σόιμπλε θέλοντος αποφεύχθηκε η κατάρρευσης της κυβέρνησης στην Γερμανία

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU,Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επιβεβαίωσε στη Welt ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Ζεεχόφερ είχε δηλώσει έτοιμος να παραιτηθεί.

Από το απόγευμα είχε ξεκινήσει η συνάντηση μεταξύ των δύο συντηρητικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, σε μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή έτοιμος για παραίτηση.

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Έκτακτη συνάντηση Μέρκελ- Ζεεχόφερ

 

Νωρίτερα, στις 5 μ.μ., ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, υποδεχόμενος στο γραφείο του την Ανγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν διαδοχικές, σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, έπειτα από τη «βόμβα» που έριξε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU την Κυριακή, δηλώνοντας έτοιμος να παραιτηθεί, εξαιτίας των διαφωνιών του στο μεταναστευτικό.

Γερμανία: Κυβερνητική κρίση - Τελεσίγραφο Ζέεχοφερ στη Μέρκελ για μεταναστευτικό

 

Ο Ζεεχόφερ επέμενε εξ αρχής στην άρνηση εισόδου στη χώρα σε μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο κράτος της ΕΕ. Ομως, πολλοί θεωρούν ότι αυτό το σχέδιο παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και την Σύμβαση της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του CDU και του CSU, παρουσία της Μέρκελ, αλλά δίχως τον Ζεεχόφερ.

Ο κ. Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε, τέλος, ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα.