Μέρκελ : Έπειτα από σκληρή πάλη βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό, στο πλαίσιο της εταιρικότητας στην ΕΕ

Μέρκελ : Έπειτα από σκληρή πάλη βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό, στο πλαίσιο της εταιρικότητας στην ΕΕ
Ενημερώθηκε: 03/07/18 - 07:10

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε αργά χτες βράδυ η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Από το απόγευμα είχε ξεκινήσει η συνάντηση μεταξύ των δύο συντηρητικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, σε μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή έτοιμος για παραίτηση.

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Έκτακτη συνάντηση Μέρκελ- Ζεεχόφερ

 

Νωρίτερα, στις 5 μ.μ., ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, υποδεχόμενος στο γραφείο του την Ανγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν διαδοχικές, σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, έπειτα από τη «βόμβα» που έριξε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU την Κυριακή, δηλώνοντας έτοιμος να παραιτηθεί, εξαιτίας των διαφωνιών του στο μεταναστευτικό.

Γερμανία: Κυβερνητική κρίση - Τελεσίγραφο Ζέεχοφερ στη Μέρκελ για μεταναστευτικό

 

Ο Ζεεχόφερ επέμενε εξ αρχής στην άρνηση εισόδου στη χώρα σε μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο κράτος της ΕΕ. Ομως, πολλοί θεωρούν ότι αυτό το σχέδιο παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και την Σύμβαση της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του CDU και του CSU, παρουσία της Μέρκελ, αλλά δίχως τον Ζεεχόφερ.

Ο κ. Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε, τέλος, ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα.