Μετά τα «Panama Papers» έρχονται αποκαλύψεις από τα «Paradise Papers» - 6.400 οι περιπτώσεις που αφορούν την Ελλάδα

Μετά τα «Panama Papers» έρχονται αποκαλύψεις από τα «Paradise Papers» - 6.400 οι περιπτώσεις που αφορούν την Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 05/11/17 - 23:34

Δισεκατομμύρια της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους, έρχονται στην δημοσιότητα με την αποκάλυψη εκατομμυρίων εγγράφων, από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες, που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.

Μετά τα «Panama Papers», η νέα διαρροή αποκαλύπτει αρχηγούς κρατών, επιφανείς πολιτικούς, επιχειρηματίες, προσωπικότητες της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού, που έχουν επενδύσει την περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους. Η νέα διαρροή, που έγινε από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα, αποκαλύπτει τον μυστικό «παράδεισο» των υπεράκτιων οικονομικών κέντρων της υφηλίου.

Τα 13,5 εκατ. έγγραφα, που όπως είπαμε διέρρευσαν από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες, που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων- μεταξύ άλλων μετέχουν οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, Guardian και το BBC- και τώρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. 

Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες. 

Αντίθετα με τα «Panama Papers», τα «Paradise Papers» αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης. 

Μεταξύ των αποκαλύψεων από τα «Paradise Papers» περιλαμβάνονται περίπου δέκα εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική  περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ που φέρεται να έχουν επενδυθεί σε funds στα Νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες. Ένα δε μικρό ποσό φέρεται να έχει καταλήξει σε μία εταιρία που βρίσκεται πίσω από το BrightHouse, μία αλυσίδα που έχει κατηγορηθεί για παράνομο δανεισμό. 

Ακόμα εμφανίζονται οι offshore δεσμοί υπουργών και συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ. Δύο εξ' αυτών είναι οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου Ρεξ Τίλερσον και Γουίλμπορ Ρος. Ο τελευταίος φέρεται να συμμετέχει σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει από το 2014 λάβει έσοδα από ρωσική εταιρεία ενέργειας, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμα Στίβεν Μπρόνφμαν, ισχυρός επιχειρηματίας και οικονομικός υπεύθυνος του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, εταιρείες όπως η Nike, η Apple, η Uber, το Twitter και το Facebook, που φέρονται να έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων από πηγές, που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς, μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, καθώς και δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, που φέρονται να χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore, για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Αρσεναλ και Εβερτον.

Οι αναφορές για την Ελλάδα

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως δήλωσαν στην ραδιόφωνο News 24/7, οι αναφορές στα «Paradise Papers» για την Ελλάδα είναι περίπου 6.400, οι οποίες θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

Από που έγινε η διαρροή 

Η νομική εταιρία Αppleby από την οποία βρέθηκαν τα στοιχεία των «Paradise Papers» είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις. Έχει 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενους, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο. Η Appleby ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων.

Εκεί, η επιχείρηση εδρεύει σε ένα απλό κτίριο. Αλλά ο κατάλογος των πελατών είναι εξαιρετικός καθώς  συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Τώρα η Appleby βρίσκεται στο κέντρο των «Paradise Papers», μίας διεθνούς έρευνας, που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των δισεκατομμυρίων.

Στην Γερμανία

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που έκανε την αποκάλυψη

Ο μυστικός «παράδεισος» των οικονομικών ελίτ

Τα έγγραφα δείχνουν έναν κόσμο που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών, των πλουσίων και των εξαιρετικά πλούσιων. Ανοίγουν την πόρτα σε μια βιομηχανία που υπόσχεται την υψηλότερη μυστικότητα και καλύπτει ένα προηγουμένως αόρατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Τα «Paradise Papers» δείχνουν πόσο αδιάρρηκτος ειναι ο offshore κόσμος με τα βιομηχανικά έθνη. Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει πόσο μεγάλη είναι η διάσταση αυτού του κόσμου για την έρευνα αυτή: Περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Αλλά οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν όχι μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους αλλά και τους ιδιώτες. Δεν πρόκειται μόνο για φόρους, αλλά και για το γεγονός ότι οι πλούσιοι, ιδίως, μπορούν να παρακάμψουν τους νόμους που τους ενοχλούν - ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, για θέματα ευθύνης ή για προστασία των πιστωτών.

«Για τους υπερ-πλούσιους, υπάρχει ένας κόσμος πέρα ​​από το νόμο», λέει ο κοινωνιολόγος Μπρουκ Χάρινγτον συγγραφέας του βιβλίου Capital without Borders. «Έτσι, από όλους τους ανθρώπους, οι πλουσιότεροι θα μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της κοινωνίας χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς τους».

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που ελάχιστα ή καθόλου εμφανίζονται στα έγγραφα: άνθρωποι που κερδίζουν κανονικά ή λίγα. Και όμως αυτός ο υπεράκτιος κόσμος έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Από τις εθνικές οικονομίες λείπουν τα δισεκατομμύρια των φόρων - ορισμένα εκ των οποίων λείπουν, για παράδειγμα για τη λειτουργία νοσοκομείων, για τη δημιουργία παιδικών σταθμών ή για την κοινωνική ασφάλεια

Η διάσταση του προβλήματος δείχνει έναν άλλο υπολογισμό του οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν: Οι υπερ-πλούσιοι έχουν σταθμεύσει 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

ΠΗΓΗ: NEWS 24/7, ΑΠΕ-ΜΠΕ