Ονομασία ΠΓΔΜ: Αυτά είναι τα «εμπόδια» στις διαπραγματεύσεις

Ονομασία ΠΓΔΜ: Αυτά είναι τα «εμπόδια» στις διαπραγματεύσεις
Ενημερώθηκε: 15/04/18 - 15:24

Ονομασία ΠΓΔΜ: Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά οι διαφωνίες παραμένουν και δημιουργούν εμπόδια στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, που μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το MIA, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί αλλά «θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία», για το Σύνταγμα και το εύρος της χρήσης της ονομασίας.

«Θα έλεγα ότι μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος της χρήσης και το θέμα της ονομασίας για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Έντονο παρασκήνιο! «Δώρο» οι περικοπές αν λυθεί το Σκοπιανό

Επανέλαβε, μάλιστα, την πάγια θέση του όσον αφορά στην απαίτηση της Αθήνας για ονομασία erga οmnes. Όπως είπε, η ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση ενώ δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος.

«Πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλες διαμορφώσεις που θα δείχνουν ότι τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα» είπε επίσης ο κ. Ζάεφ. Εξήγησε, επίσης, ότι η λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες των δύο χωρών.