Έντονο παρασκήνιο! «Δώρο» οι περικοπές αν λυθεί το Σκοπιανό

Έντονο παρασκήνιο! «Δώρο» οι περικοπές αν λυθεί το Σκοπιανό
Ενημερώθηκε: 14/04/18 - 14:41

Έντονο φαίνεται πως είναι το πολιτικό παρασκήνιο  πίσω από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο. Η Ευρώπη «βιάζεται» να κλείσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με μια συμφωνία και δεν θα διστάσει να δώσει παράταση για έξι μήνες στις περικοπές των συντάξεων, που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων» συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, εμφανίζουν τους Γερμανούς να έχουν υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα ένα αντάλλαγμα με ισχυρά πολιτικά οφέλη για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση που καταλήξει σε συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει την εξάμηνη παράταση ως «δώρο».

Πρόκειται για τη μετάθεση κατά έξι μήνες του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει βαθιά ανάσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και θα ανοίξει στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάιο του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΝΦΙΑ: Έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

Το μαχαίρι στις συντάξεις αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αγκάθι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τροφοδοτώντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και εντός του 2018. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πηγαίνοντας στις κάλπες με τους συνταξιούχους να έχουν ήδη γευτεί το νέο πικρό ποτήρι των κομμένων έως 25% αποδοχών τους η εκλογική φθορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, άλλωστε, η κυβέρνηση ήδη έχει ζητήσει από τους δανειστές να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να δώσουν το πράσινο φως για την εξάμηνη αναβολή των μειώσεων στις συντάξεις, επικαλούμενη το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή θα κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να περιορίσουν τις απώλειες που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, εξάλλου, συζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: tanea.gr