Σήμερα η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα - Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στις Βουλιαράτες

Σήμερα η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα - Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στις Βουλιαράτες
Ενημερώθηκε: 08/11/18 - 08:55

Σήμερα στις 02:00 το μεσημέρι  θα γίνει η κηδεία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα,που δολοφονήθηκε στις 28 Οκτώβρη από την αλβανική αστυνομία. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δρόπολης αποφάσισε ομόφωνα να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. 

Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στις Βουλιαράτες, ωστόσο με διάφορες προφάσεις οι αλβανικές αρχές στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, απαγορεύουν την είσοδο στην Αλβανία λεωφορείων από Ελλάδα. Παράλληλα οδηγούν για άτυπες ανακρίσεις στελέχη βορειοηπειρωτικων οργανώσεων. 

Την παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών ζητούν εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικων σωματείων, ώστε να σταματήσουν τα προσχήματα των αλβανικών Αρχών και να φτάσουν γρήγορα και με ασφάλεια Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες στο χωριό για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του χωριού από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο. Επικήδειους θα αναγνώσουν φίλοι του 35χρονου, ενώ το ηπειρωτικό μοιρολόι θα ακουστεί από τον γνωστό ερμηνευτή των τραγουδιών της Ηπείρου, Σάββα Σιάτρα. 

Ο Σάββας Σιάτρας, ο γνωστός ερμηνευτής των τραγουδιών της Ηπείρου, βρίσκεται στους Βουλιαράτες για να μοιρολογήσει τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, μετά από σχετική επιθυμία της μητέρας του 35χρονου ομογενούς. «Σήκω Κωστάκη γιε μου από τη γη κι από το μαύρο χώμα, λεβέντη Κώστα μου...» λέει το μοιρολόι

Η σορός του αποδόθηκε χτες στην οικογένειά του από τις αλβανικές αρχές, ενώ στους Βουλιαράτες αναμένεται να φτάσουν αυτοκίνητα και πούλμαν από την Ελλάδα. Εκτιμάται, ότι πάνω από δύο χιλιάδες Έλληνες θα παραστούν στην κηδεία  του στους Βουλιαράτες. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν στην κηδεία θα υπάρξει εκπροσώπηση της κυβέρνησης ή κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, στο σπίτι της οικογένειας Κατσίφα βρέθηκε κοντά στους γονείς του για συλλυπητήρια η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα Ελένη Σουρανή.

Κατσίφας
 

Να σημειωθεί, ότι στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε πριν από τέσσερις ημέρες στους Βουλιαράτες, έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου, όχι όμως και επισήμων από την Ελλάδα...

Εξάλλου, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών αστυνομικών και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, καθώς η αλβανική πλευρά εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο επεισοδίων σήμερα, στη διάρκεια της κηδείας, καθώς και προβοκάτσιας.

Κατσίφας

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η αλβανική πλευρά ενέτεινε την επικοινωνία με την ελληνική αστυνομία για να μην επιτρέψει την είσοδο σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αλβανική πλευρά έχει εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και μικροεντάσεις στα σύνορα συμφωνήθηκε και από τις δύο χώρες να αυξηθούν τα άτομα στον διαβατηριακό έλεγχο στην Κακαβιά και να συμμετάσχουν και ειδικές ομάδες ώστε να αποφευχθεί η μακροχρόνια αναμονή.

Η Κακαβιά ορίστηκε, άλλωστε, το σημείο όπου θα αναπτυχθούν Αλβανοί και Ελληνες αξιωματικοί οι οποίοι στην ουσία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες. Λέγεται, εξάλλου, ότι ο ίδιος ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας θα βρίσκεται στην περιοχή της κηδείας.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει διαβεβαιώσει ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους των πούλμαν που θα μεταφέρουν Ελληνες για την κηδεία του 35χρονου και ότι κυρίως οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται κατά τη διαδρομή μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εχοντας κάνει ήδη μια «χαρτογράφηση», πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι μεγάλο ποσοστό ατόμων που θα πάνε στην κηδεία, προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα και την Αττική.

Κατσίφας