Στα χέρια του τσέχου «Ντόναλντ Τραμπ» περνάει η κυβέρνηση της Τσεχίας

 
Στα χέρια του τσέχου «Ντόναλντ Τραμπ» περνάει η κυβέρνηση της Τσεχίας

Ενημερώθηκε: 22/10/17 - 10:22

Η μόδα των… πλούσιων τεχνοκρατών στην διακυβέρνηση κρατών φαίνεται πως κρατάει καλά και πέρασε πλέον και την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η Τσεχία δείχνει πως αποφάσισε να εναποθέσει τις τύχες της στα χέρια ενός επιχειρηματία. Ο Τσέχος «Ντόναλντ Τραμπ» όπως έχει χαρακτηριστεί ο Αντρέι Μπάμπις, δείχνει πως παρά τις λαϊκίστικες εκφράσεις του όλη την προεκλογική περίοδο, θα αναλάβει τελικά τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας του, καθώς οι πολίτες δεν έδειξαν να ενοχλούνται από τις προκλητικές σε πολλά σημεία ομιλίες του.

εκλογές

Ο τσέχος μεγιστάνας Αντρέι Μπάμπις αναμένεται να εξασφαλίσει μεγάλη νίκη στις βουλευτικές , σύμφωνα με τις προβλέψεις, καθώς το κόμμα του, το ΑΝΟ (Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών), εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει το 30,74% των ψήφων και θα έχει προβάδισμα περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 77,65% των εκλογικών τμημάτων. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται κατά τα φαινόμενα το ακροδεξιό SPD με 11,7%.

κόμμα

Το ΑΝΟ θα γίνει το πρώτο που θα σπάσει την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της χώρας από δύο παραδοσιακά κόμματα--της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς--υποδηλώνοντας μια αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο όπου η μεγάλη εισροή προσφύγων έχει προκαλέσει αύξηση της δημοτικότητας κομμάτων διαμαρτυρίας.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα που εκτιμάται ότι θα λάβουν το 7,2% πρόκειται να σημειώσουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους μετά τη ειρηνική διάσπαση της χώρας με τη Σλοβακία το 1993.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που ηγούνται της απερχόμενης τρικομματικής κυβέρνησης συμμαχίας, δεν θα ηγηθούν των συνομιλιών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έπειτα από το εκλογικό πλήγμα που υπέστησαν, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος Μίλαν Τσόβανετς στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Με βάση τις προβλέψεις, το κόμμα θα έρθει στην πέμπτη θέση με περίπου 7,3% των ψήφων. "Προς το παρόν δεν θα ηγηθούμε των συνομιλιών, θα ήταν για γέλια με 8%", δήλωσε ο Τσόβανετς.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος ΑΝΟ της Τσεχίας Γιάροσλαβ Φάλτινεκ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, όχι να αυξήσουμε τους φόρους». Ο ίδιος είπε ότι θα προτείνει συνομιλίες στους εταίρους της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού πρώτα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Φάλτινεκ δήλωσε ότι ο ηγέτης του κόμματος ΑΝΟ--μεγάλου νικητή των βουλευτικών εκλογών-- ο μεγιστάνας Αντρέι Μπάμπις, θα πρέπει να είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι τον εμπιστεύονται.