Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια

 
Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια

Ενημερώθηκε: 16/10/18 - 11:40

Στη Βουλή (των Σκοπίων) έχει ξεκινήσει από χτες η συζήτηση για την αλλαγή της κρατικής (έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπώ) ονομασίας. Μετά τη «φορτισμένη ατμόσφαιρα» της πρώτης ημέρας πλέον από σήμερα μπαίνουμε στο κρίσιμο δεκαήμερο εντός του οποίου θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την αλλαγή του συντάγματος, με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή με την ψήφο 80 από τους 120 βουλευτές.

Πρόωρες εκλογές ή συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ; Αυτό είναι το πρακτικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, στους οποίους και χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε έκκληση να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές γραμμές, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο να εννοηθεί ότι μπορεί να αμνηστευθούν και όσοι συμμετείχαν στις ταραχές του περυσινού Απριλίου, όταν ένα πλήθος διαδηλωτών, περιλαμβανομένων και πολιτικών, εισέβαλε στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια. Πάνω από 50 βουλευτές έχουν γραφτεί στους καταλόγους για να μιλήσουν

Η πρώτη μέρα της συζήτησης είδε τα κόμματα του συνασπισμού και την αντιπολίτευση να παραμένουν περιχαρακωμένοι στις θέσεις τους με τοπικά ΜΜΕ, όπως το A1on να επισημαίνουν ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες για συναίνεση καθώς ούτε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φέριντ Μούχικ δεν υπερψήφισε την ημερήσια διάταξη μολονότι είχε ανακοινωθεί ότι εξασφαλίστηκε η απρόθυμη έστω υποστήριξή του στη συμφωνία.

Όπως γράφουν τα γερμανικά μέσα, «η αντιπολίτευση έχει σχηματίσει σκληρό μέτωπο ενάντια σε αυτό το εγχείρημα. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του VMRO-DPMNE δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ότι 'το πιο λογικό' θα ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν την αίθουσα χωρίς να ψηφίσουν. Διότι αυτό θα έδινε τη δυνατότητα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μια σκέψη θα ήταν ακόμη να παρατείνουν τη συζήτηση στη Βουλή για μέρες», Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόταση για να προστατευτεί το VMRO από το να εκτεθεί από βουλευτές του που πιθανά υπερψηφίσουν τη διαδικασία Συνταγματικών αλλαγών.

Με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, πιθανές εκλογές δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν πριν από τις 2 ή τις 9 Δεκεμβρίου. Με βάση το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή μέσα στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ ίσως προτιμήσει να μη δρομολογήσει την ψηφοφορία άμεσα, αλλά αργότερα εντός του δεκαημέρου. Εν ολίγοις το παρασκήνιο παραμένει έντονο, με την κυβερνητική πλειοψηφία να υπολείπεται ακόμα των βουλευτών που απαιτούνται.

διατείνεται ότι έχει εξασφαλισμένη την απαραίτητη πλειοψηφία τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το αν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια η το θέμα περνά στην Ελληνική κυβέρνηση η οποία