Τουρκία Εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες: Ερντογάν ή Ιντζέ; Live οι εξελίξεις

Θρίαμβος Ερντογάν στις εκλογές
Θρίαμβος Ερντογάν στις εκλογές
Θρίαμβος Ερντογάν στις εκλογές
Ενημερώθηκε: 24/06/18 - 22:20

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων και όλα δείχνουν Ερντογάν. 

Με την ενσωμάτωση στο 93,7%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 53,2%

Ιντζέ: 30,5%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 7,6%

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει και την Κωνσταντινούπολη, που παραδοσιακά επιλέγει την αντιπολίτευση στην Τουρκία!

Την ίδια στιγμή στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 90,3% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,9% (298 έδρες), 22,4% και 144 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10% (44 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 10,8% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 65 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,3% (49 έδρες).

"

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κόμματα του συνασπισμού να λάβουν περισσότερες έδρες συνολικά, οπότε μιλάμε για πύρρειο νίκη του Ερντογάν.

Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έχει αρχίσει παρουσία παρατηρητών, προτού δοθεί το επίσημο αποτέλεσμα για κάθε μία από τις κάλπες αυτές, οι οποίες θα επανασφραγιστούν με τα ψηφοδέλτια και θα μεταφερθούν σε περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, όπου θα ξανανανοιχθούν και τα αποτελέσματα θα εισαχθούν στο τέλος στο σύστημα Η/Υ της εκλογικής επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ένα επίσημο αποτέλεσμα πριν τα μεσάνυχτα.

Η εκλογική επιτροπή απαγορεύει τη μετάδοση αποτελεσμάτων μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι έχει ολοκληρωθεί πραγματικά η ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό κέντρο, αλλά μόλις βεβαιωθεί ότι ψήφισαν όλοι όσοι περίμεναν στις ουρές, αναμένεται να επισπεύσει την έναρξη μετάδοσης αποτελεσμάτων.

Παρακολουθείστε live στο thepressroom.gr τις εξελίξεις 

 • 21:44

  Ο υποψήφιος πρόεδρος του CHP καταγγέλλει ότι το κρατικό πρακτορείο λέει ψέμματα στα αποτελέσματα:

  «Φίλοι μου, συνεργάτες. Φαίνεται ότι το 37% των καλπών ανοίχτηκαν από το YSK από τη στιγμή. Στην τηλεόραση, γίνεται νέα ανακοίνωση ότι το 85% των ψήφων έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Μην αφήνετε τις κάλπες!

 • 21:30

  Ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ.

  "Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών", δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.

  Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.

  Ο Τσεβικόζ προέβλεψε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.

 • 21:27

  Με την ενσωμάτωση στο 87,3%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

  Ερντογάν: 53,8%

  Ιντζέ: 30,01%

  Ακσενέρ: 7,5%

  Ντεμιρτάς: 7,3%

 • 21:03

  Ο Ερντογάν είναι ο θριαμβευτής, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και το πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έλαβε ήταν από τον σύμμαχό του, τον εθνιστική Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

 • 20:55

  Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξασφάλισε το 10,02% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 69% και την είσοδό του στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

 • 20:30

  Με την ενσωμάτωση στο 69%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

  Ερντογάν: 55,5%

  Ιντζέ: 29,3%

  Ακσενέρ: 7,5%

  Ντεμιρτάς: 6,9%

  Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει και την Κωνσταντινούπολη, που παραδοσιακά επιλέγει την αντιπολίτευση στην Τουρκία

 • 20:22

  Με καταμετρημένες τις ψήφους του 60,0% της επικράτειας για τις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 55,8%, και τον ακολουθεί ο κ. Μουχαρέμ Ιντζέ με 28,9%. Η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο 7,5%, ο Ντεμιρτάς στο 6,6% και ο Καραμολάογλου στο 0,9%.

  Με καταμετρημένες τις ψήφους του 47,3% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 46,0%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 20,2%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 12,0% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9,4% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 9,4% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,4%.

 • 20:04

  Όλα δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τουλάχιστον το ένα από τα στοιχήματα που είχε βάλει σε αυτές τις εκλογές: να κερδίσει την εκλογή του στην προεδρία από τον α' γύρο.

  Πιο σίγουροι απ' όλους οι οπαδοί του που έχουν ήδη βγει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης με σημαίες στα χέρια

  "

 • 19:40

  Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 57,02%, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.

  Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και κύριος αντίπαλός του Ερντογάν στις εκλογές αυτές, συγκεντρώσει ποσοστό 28,3%.

 • 19:30

  Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

  Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

 • 19:20

  Με καταμετρημένο το 32% στην επικράτεια, ο Ερντογάν λαμβάνει 57,7% (σ.σ. έπεσε κι άλλο το ποσοστό του), ο Ιντζέ 27,8%, η Ακσενέρ με 7,5% και ο Ντεμιρτάς με 5%.

 • 19:03

  Με την καταμέτρηση στο 20%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 59,3% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 26,4%.

 • 17:43

  Μια τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

  «Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως 'τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές'», καταγγέλλει το PCF.

  Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

  Σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

  Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

 • 17:42

  Πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχουν έως και τρεις νεκροί. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν τις επιβεβαιώνει αλλά έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

  Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Aylina Kilic, ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης στην επαρχία Καρατσομπάν δήλωσε πως 24 άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών πήγαν στην περιοχή. "Αντισταθήκαμε, ξέσπασε καυγάς. Ο επικεφαλής του "Καλού" κόμματος (της Μεράλ Ακσενέρ) Σιντίκ Ντουρμάζ και δυο ψηφοφόροι, σκοτώθηκαν", είπε