Αιφνίδια παραίτηση του Τούρκου ναυάρχου, «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Αιφνίδια παραίτηση του Τούρκου ναυάρχου, «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Αιφνίδια παραίτηση του Τούρκου ναυάρχου, «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Ενημερώθηκε: 18/05/20 - 16:51

Τουρκία: Ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, εμπνευστής της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο οποίος το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός και ως «ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης», φέρεται να δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες για οικονομικό σκάνδαλο σε μια προμήθεια για το Πολεμικό Ναυτικό και γι' αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Συγκεκριμένα για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, απόστρατος τούρκος συνταγματάρχης αποκάλυψε στην τουρκική τηλεόραση, ότι αιτία ήταν η παρέμβαση του αντιναυάρχου σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Στον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του τούρκου επιτελάρχη. 

Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου.

 

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ