Ο αμερικανικός στρατός έπληξε δύο ιρανικά κυβερνητικά δεξαμενόπλοια κατά τη διάρκεια των νέων επιδρομών που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ την Τρίτη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Axios.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις στοχοποιούν ιρανικά δεξαμενόπλοια ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Τεχεράνης εναντίον πλοίων στο Στενό του Ορμούζ, και όχι αποκλειστικά στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την επιβολή του ναυτικού αποκλεισμού.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η νέα τακτική εντάσσεται σε μια πολιτική που έχει λάβει την ονομασία «δεξαμενόπλοιο αντί δεξαμενόπλοιου» (tanker for tanker) και έχει εγκριθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος της είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων που διέρχονται από το στρατηγικής σημασίας Στενό.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κατά το νέο κύμα επιθέσεων επλήγησαν περίπου 100 στόχοι στο Ιράν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις αεράμυνας των Φρουρών της Επανάστασης, συστήματα ραντάρ, υποδομές επικοινωνιών, εγκαταστάσεις πόντισης ναρκών, εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων cruise και επιθετικών drones.
Τα δύο ιρανικά δεξαμενόπλοια βρίσκονταν αγκυροβολημένα στα ανοιχτά των ιρανικών ακτών, βόρεια της γραμμής του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού. Αμερικανικά drones εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον των μηχανοστασίων τους.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν τα ιρανικά αντίποινα
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η ιρανική απάντηση στις επιθέσεις ήταν περιορισμένης αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 25 βαλλιστικούς πυραύλους, από τους οποίους περίπου οι μισοί έφτασαν στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας. Δέκα αναχαιτίστηκαν, ενώ τρεις κατέπεσαν χωρίς να προκαλέσουν απώλειες.
Παράλληλα, η Τεχεράνη εκτόξευσε 24 drones εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Μπαχρέιν, με την πλειονότητά τους να αναχαιτίζεται. Επιθέσεις με πυραύλους και drones πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Κουβέιτ, ενώ δύο drones κατευθύνθηκαν προς αμερικανική βάση στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να φτάσουν στον στόχο τους.
Ο Λευκός Οίκος και η CENTCOM υποστήριξαν ότι οι αμερικανικές επιδρομές αποτέλεσαν απάντηση στις πρόσφατες προσπάθειες των Φρουρών της Επανάστασης να επιτεθούν σε εμπορικά πλοία στο Ορμούζ, αλλά και σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Στόχος η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Ορμούζ
Πέρα από την άμεση απάντηση στις ιρανικές επιθέσεις, η αμερικανική επιχείρηση εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ τις τελευταίες ημέρες.
Βασικός στόχος είναι να εμποδιστεί το Ιράν να αποκαταστήσει τις δυνατότητες ραντάρ και πυραυλικών συστημάτων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον πλοίων στο Στενό του Ορμούζ.
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι επιδίωξη της Ουάσινγκτον είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος για πετρελαιοφόρα, πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη.
Κατά την ίδια πηγή, οι νέες επιδρομές περιόρισαν τις επιθετικές δυνατότητες του Ιράν στην περιοχή και δημιούργησαν ένα χρονικό περιθώριο περίπου ενός μήνα με χαμηλότερο επίπεδο απειλής για τα εμπορικά πλοία.
Παρά την ανταλλαγή πυρών, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν να συνοδεύουν πλοία κατά τη διέλευσή τους από το Ορμούζ. Περίπου 40 πλοία φέρεται να πέρασαν από το Στενό την Τρίτη, μεταφέροντας εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν αρκετούς πυραύλους cruise και drones που είχαν εκτοξευθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης προς πλοία. Κανένα από τα πλοία δεν επλήγη.
Διαφωνία για τις απώλειες αμάχων
Την ίδια ώρα, Ουάσινγκτον και Τεχεράνη διαφωνούν σχετικά με τις αναφορές για θύματα μεταξύ αμάχων.
Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι αμερικανικό πλήγμα έπληξε χώρο όπου πραγματοποιούνταν γαμήλια εκδήλωση στην πόλη Κουχεστάκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 35.
Ο εκπρόσωπος της CENTCOM, πλοίαρχος Τιμ Χόκινς, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις γνωρίζουν τις σχετικές αναφορές, τις οποίες απέδωσε στα ιρανικά κρατικά μέσα. Παράλληλα, τόνισε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν στοχοποιεί αμάχους.
Το μήνυμα της Ουάσινγκτον ήταν σαφές: οι αμερικανικές δυνάμεις θεωρούν ότι έχουν περιορίσει σημαντικά τις ιρανικές δυνατότητες στον Ορμούζ και υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη έχει χάσει την πρωτοβουλία στη συγκεκριμένη σύγκρουση.