Αμφισβητεί ξανά ο Ερντογάν τη Συνθήκη της Λωζάνης

 
Αμφισβητεί ξανά ο Ερντογάν τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ενημερώθηκε: 22/11/16 - 23:34

Συνεχίζει την ακραία πρόκληση ο Ερντογάν ο οποίος εμμένει στις γνωστές του θέσεις σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάνης.

Ερντογάν

Με νέες δηλώσεις του που βρίσκουν αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο, ο Ρετζέπ Ταγγίπ ισχυρίζεται ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συζητηθεί.

Ερντογάν

Η φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber δημοσιεύει τις νέες δηλώσεις του Προέδρου (http://www.ahaber.com.tr/gundem/2016/11/22/cumhurbaskani-erdogan-lozan-kutsal-bir-metin-asla-degildir). «Τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρισμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;», αναρωτιέται ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος προσθέτει: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;»

Ερντογάν

Εν συνεχεία, ο τονίζει: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ανέφερε: «Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε».

Επίσης είπε πως: «Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο (σ.σ. 'Daha iyisine sahip olmak için çalışacağız' στα τούρκικα). Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το απόγευμα της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Ερντογάν με την οποία αμφισβητεί για μια ακόμη φορά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είπε ότι «Δεν υπάρχει δήλωση παρά μόνο ένα μόνο δημοσίευμα και η κυβέρνηση δε σχολιάζει δημοσιεύματα. Η θέση μας είναι γνωστή».