Απειλές της Άγκυρας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση στήριξης της Κύπρου από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου 

Απειλές της Άγκυρας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση στήριξης της Κύπρου από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου 
Ενημερώθηκε: 15/06/19 - 21:57

Με απειλές απάντησε η Άγκυρα στη χθεσινή ανακοίνωση της Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου «Med7», στη Βαλέτα της Μάλτας, οι οποίες στήριξαν την Κύπρο από τις τουρκικές προκλήσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι είναι αποφασισμένη να «προβεί στα απαραίτητα βήματα» για να προστατεύσει «τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων» στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, εκτός πραγματικότητας και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο διατυπώσεις που αφορούν το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ε/Κ διοίκησης νότιας Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα υποβάθμιση της Τουρκικής οικονομίας από τον Moody's

 

Κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι «διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του Ε/Κ-ελληνικού διδύμου, που δεν συνάδουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, ισχύ και επιρροή».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα θλιβερό παράδειγμα για το πώς το Ε/Κ-ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το χρησιμοποίησαν αυτό». Όπως συμπληρώνει, «αυτή η κατάσταση δεικνύει καθαρά για άλλη μια φορά γιατί η Ε.Ε. και τα μέλη της δεν θα μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-ΑΜΠΕ