CNN: Διχασμένες οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία - Μαλώνουν μεταξύ τους

 
ΠΟΥΤΙΝ

Ενημερώθηκε: 22/09/22 - 19:13

Εικόνα αταξίας των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δίνει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Ο ρωσικός στρατός είναι διχασμένος σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των απροσδόκητων προελάσεων της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης αυτόν τον μήνα, ανέφεραν στο CNN πηγές που έχουν εικόνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς η Μόσχα έχει βρεθεί να αμύνεται τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια της χώρας.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δίνει ο ίδιος κατευθύνσεις απευθείας σε στρατηγούς στο πεδίο», είπαν δύο πηγές εξοικειωμένες με τις αμερικανικές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες - μια εξαιρετικά ασυνήθιστη τακτική διαχείρισης σε έναν σύγχρονο στρατό, με τις πηγές αυτές να αναφέρουν ότι αυτό καταδεικνύει τη δυσλειτουργική δομή διοίκησης που μαστίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξ αρχής.

Σε γνώση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών έχουν περιέλθει καβγάδες Ρώσων αξιωματικών μεταξύ τους, και διαμαρτυρίες σε φίλους και συγγενείς στην πατρίδα τους για τη λήψη αποφάσεων από τη Μόσχα, είπε μία από αυτές τις πηγές στο CNN.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στη στρατηγική, με τους στρατιωτικούς ηγέτες που αγωνίζονται να συμφωνήσουν για το πού να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν τις αμυντικές γραμμές», δήλωσαν πολλές πηγές που γνωρίζουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι αναδιατάσσει δυνάμεις προς το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά - όπου η Ουκρανία έχει σημειώσει τα πιο θεαματικά κέρδη - αλλά αμερικανικές και δυτικές πηγές λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων εξακολουθεί να παραμένει στο νότο, όπου η Ουκρανία έχει επίσης οργανώσει επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από τη Χερσώνα.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση την Τετάρτη που αναμένεται να περιλαμβάνει την κλήση έως και 300.000 εφέδρων. Επί μήνες αντιστεκόταν στο να κάνει αυτό το βήμα, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να δηλώνουν την Τετάρτη ότι το γεγονός ότι το έκανε τώρα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στη Ρωσία και σηματοδοτεί μια «εντεινόμενη απόγνωση»

Δεν είναι σαφές ότι η κινητοποίηση θα κάνει οποιαδήποτε επιχειρησιακή διαφορά στο πεδίο της μάχης ή απλώς θα παρατείνει τη διάρκεια του πολέμου χωρίς να αλλάξει το αποτέλεσμα, δηλώνουν δε Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές σχολιάζει το CNN.

«Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και εμπειρογνώμονες των κρατικών μέσων ενημέρωσης συζητούν πυρετωδώς τους λόγους της αποτυχίας στο Χάρκοβο, και όπως πάντα, το Κρεμλίνο φαίνεται να προσπαθεί να εκτρέψει την ευθύνη μακριά από τον Πούτιν και να τη μεταφέρει στον ρωσικό στρατό» σχολίασε ένας εκ των αναλυτών. Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές σχολιάζει το CNN.

«

Ήδη, έχουν γίνει ανακατατάξεις της στρατιωτικής ηγεσίας ως απάντηση στις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης - αφήνοντας τη δομή διοίκησης της Ρωσίας σε ακόμη πιο μεγάλη σύγχυση από ό,τι πριν, λένε πηγές. Ο διοικητής που επέβλεπε την πλειονότητα των μονάδων γύρω από την περιοχή του Χαρκόβου βρισκόταν στη θέση μόνο για 15 ημέρες και τώρα έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έστειλε «ένα μικρό αριθμό» στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία - μερικοί από τους οποίους είχαν τραπεί σε φυγή εν μέσω προελάσεων στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του Πενταγώνου - μια προσπάθεια να στηρίξει τις εξασθενημένες αμυντικές της γραμμές.

Αλλά ακόμα κι αν η Ρωσία είναι σε θέση να καταλήξει σε ένα σχέδιο, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι περιορισμένη η ικανότητά της να δώσει μια στρατηγικής σημασίας απάντηση στις αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις της Ουκρανίας που τις τελευταίες ημέρες, λένε πηγές, κίνησε τη δυναμική υπέρ του Κιέβου. Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, οι δυτικοί αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αναπτύξει γρήγορα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Ουκρανία δεδομένων των συνεχιζόμενων προβλημάτων με τις γραμμές ανεφοδιασμού, τις επικοινωνίες και το ηθικό.

Η «μικρή κλίμακα» της ρωσικής αναδιάταξης είναι ένα σημάδι της αδυναμίας της να πραγματοποιήσει σοβαρές επιχειρήσεις, δήλωσε στο CNN ο ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει ανταποκριθεί στις προελάσεις της Ουκρανίας εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών όπως φράγματα και εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής -- επιθέσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν σε μεγάλο βαθμό επιθέσεις «εκδίκησης» και όχι επιχειρησιακά σημαντικές επιθέσεις, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ελλείψει περισσότερου ανθρώπινου δυναμικού που αυτή τη στιγμή απλά δεν διαθέτει, πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει λίγες άλλες επιλογές για να τιμωρήσει ή να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο Πούτιν «παλεύει», δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές Τζον Κίρμπι σε μια εμφάνισή του στο CNN την Τετάρτη. Ο ρωσικός στρατός έχει «κακή συνοχή, λιποταξίες στις τάξεις του, στρατιώτες που δεν θέλουν να πολεμήσουν», είπε ο Κίρμπι.

«(Ο ρωσικός στρατός) έχει χαμηλό ηθικό, η συνοχή των μονάδων στο πεδίο της μάχης, η διοίκηση και ο έλεγχος δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Έχει προβλήματα λιποταξίας και αναγκάζει τους τραυματίες να επιστρέψουν στη μάχη. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι πρόβλημα για αυτόν», πρόσθεσε. «Αισθάνεται σαν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ιδιαίτερα σε εκείνη τη βορειοανατολική περιοχή του Ντονμπάς».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ