Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από συριακή επιδρομή - Patriot από τις ΗΠΑ ζητά τώρα ο Ερντογάν

Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από συριακή επιδρομή - Patriot από τις ΗΠΑ ζητά τώρα ο Ερντογάν
Ενημερώθηκε: 20/02/20 - 20:04

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή βρίσκεται πλεόν η κατασταση στο μέτωπο του Ιντλίμπ. Η Τουρκία με την άλογιστη νεοθωμανική αυτοκρατορικη μεγαλομανία του «Σουλτάνου» Ερντογάν έχει εμπλακεί σε μία κρίση με τη Συρία που τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τον σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ. Μια κρίση που τείνει να μετατραπεί σε ένα «Βιετνάμ» για την Τουρκία.

Σήμερα δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκανς και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε αεροπορικά πλήγματα των συριακών δυνάμεων κοντά στο Ιντλίμπ. Σε αντίποινα ο Τουρκικός στρατός, σκότωσε 50 Σύρους στρατιώτες,όπως τουλάχιστον ισχυρίστικε η Άγκυρα.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται μία ημέρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι επίκειται μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ. Στην επαρχία αυτή οι συριακές δυνάμεις, με τη στήριξη της Ρωσίας, έχουν εξαπολύσει επίθεση για να την ανακαταλάβουν.

Πριν από λίγες ημέρες άλλοι 13 Τούρκοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε συριακές επιθέσεις και ο Ερντογάν απείλησε ότι η Άγκυρα θα πλήξει τις συριακές δυνάμεις "οπουδήποτε" στη Συρία εάν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης.

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί μέχρι το τέλος του μήνα να οδηγήσει τις δυνάμεις του Άσαντ σε υποχώρηση από τις θέσεις που έχουν καταλάβει στο Ιντλίμπ, ακόμη και με το ρίσκο της επιδείνωσης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Ρωσία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι "εξουδετερώθηκαν" σε αντίποινα 50 Σύροι στρατιώτες. Επίσης, καταστράφηκαν σε αντίποινα πέντε άρματα μάχης, δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, δύο φορτηγά και ένα οβιδοβόλο.

Αεροπορικό το σημερινό πλήγμα

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι οι σημερινές απώλειες Τούρκων στρατιωτών οφείλονται σε αεροπορικό πλήγμα, χωρίς να αναφέρει εάν επρόκειτο για ρωσικό ή συριακό αεροσκάφος. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε νωρίτερα ότι ρωσικά Su-24 είχαν εξαπολύσει πλήγματα προκειμένου να αναχαιτίσουν επίθεση των Σύρων ανταρτών, η οποία υποστηριζόταν από τουρκικό πυροβολικό.

Η κλιμάκωση στο Ιντλίμπ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας εξελίσσεται με βάση "το χειρότερο δυνατό σενάριο", τόνισε η Elena Suponina, ειδική σε ζητήματα Μέσης Ανατολής με έδρα τη Μόσχα.

Η Τουρκία ζητά τώρα τη βοήθεια των ΗΠΑ

Μετά την επίθεση αυτή η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ την ανάπτυξη δύο συστοιχιών πυραύλων Patriot στα τουρκοσυριακά σύνορα προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές επιθέσεις των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία στρατευμάτων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τουλάχιστον 15 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους , καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας, προσπαθούν να ανακαταλάβουν τον τελευταίο θύλακα της συριακής αντιπολίτευσης, μετά από εννέα χρόνια εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση της πολιτικής της Άγκυρας στο συριακό, τόνισε ότι αεροσκάφη τύπου F-16 θα μπορούσαν να πλήξουν δυνάμεις του Άσαντ στο Ιντλίμπ εάν συστοιχίες Patriot αναπτύσσονταν στην Χατάι, για την προστασία τους.

Η Τουρκία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση από πλευράς ΗΠΑ στο αίτημά της, το οποίο επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον James Jeffrey, Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ίδια στάση τηρούν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ