Εκλογές στην Ουκρανία: Φαβορί ο κωμικός Ζελένσκι - Ποροσένκο: έχεις κάνει τη χώρα «περίγελο»

Εκλογές στην Ουκρανία: Φαβορί ο κωμικός Ζελένσκι - Ποροσένκο: έχεις κάνει τη χώρα «περίγελο»
Ενημερώθηκε: 21/04/19 - 11:56

Ένας κωμικός χωρίς προηγούμενη πολιτική πείρα είναι το φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Ουκρανίας, κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξάγονται από το πρωί στη χώρα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που υποδύεται έναν φανταστικό πρόεδρο σε δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, ηγείται των δημοσκοπήσεων έναντι του Πέτρο Ποροσένκο, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας των ανεπαρκών προσπαθειών για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξήγγειλε στο μοναδικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του Πέτρο Ποροσένκο την περασμένη εβδομάδα ότι θα «τσακίσει το σύστημα», επικράτησε τον πρώτο γύρο, χωρίς όμως να συγκεντρώσει το 50% και μία ψήφο που απαιτείτο για να αναδειχθεί απευθείας πρόεδρος. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν πάντως σχεδόν όλες τον Ζελένσκι να κερδίζει με τεράστια διαφορά σήμερα.

Ζελένσκι: «Θέλω να τσακίσω το σύστημα» - Ποροσένκο: «Έχεις κάνει τη χώρα περίγελο»

 

«Είμαι ένας απλός άνθρωπος -- ένας απλός άνθρωπος που ήρθε να τσακίσει το σύστημα», επέμεινε ο Ζελένσκι στο ντιμπέιτ με τον Ποροσένκο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου. Ο Ποροσένκο από την πλευρά του τον κατηγόρησε ότι κάνει τη χώρα «περίγελο».

Η διαδικασία για την τελική «ετυμηγορία» της κάλπης για τον επόμενο ηγέτη της Ουκρανίας διεξάγεται υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία έπειτα από το κύμα διαδηλώσεων στο Κίεβο το 2014 και τις μετέπειτα εξελίξεις που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν τους δεσμούς της χώρας με τη Δύση.

Οι επενδυτές αναζητούν διαβεβαιώσεις ότι όποιος κι αν επικρατήσει στις εκλογές θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

Οι δεσμεύσεις του Ζελένσκι για την πάταξη της διαφθοράς βρίσκουν απήχηση στους 42 εκατ. Ουκρανούς, που έχουν αγανακτήσει από τους πολιτικούς και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, η χώρα παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης.

Η άνοδος της δημοτικότητας Ζελένσκι αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο, μια δυσαρέσκεια που εκμεταλλεύθηκαν οι υπέρμαχοι του Brexit στη Βρετανία και ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.