Έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα: Χιλιάδες άμαχοι απομακρύνονται-Πλάνα από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

 
ΧΧ

Ενημερώθηκε: 06/06/23 - 21:17

Τις πληγές της μετρά η περιοχή της Χερσώνας με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη νέα επίθεση επί ουκρανικού εδάφους με την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της καταστροφής αναμένεται να θα διαρκέσουν ακόμη και δεκαετίες. Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την καταστροφή, που συντελέστηκε ωστόσο σε περιοχή που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το μέγεθος της καταστροφής: Τις 20.000 φτάνουν οι κάτοικοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 25.000 αναμένεται να λάβουν οδηγία να εκκενώσουν τις περιοχές τους και 40.000 ακόμα θεωρούνται ότι είναι σε κίνδυνο από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Βίντεο από τη στιγμή παράσυρσης σπιτιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ