Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει διχάσει την ΕΕ

Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει διχάσει την ΕΕ
Ενημερώθηκε: 25/01/20 - 20:17

Έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης.

Το θέμα έχει διχάσει τις 27 χώρες λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους, ενώ έχει προκληθεί και οικονομικό ζήτημα λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας.

«Ήρθε ο καιρός να καταλήξουμε σε συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο» τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27.

«Οποιαδήποτε αναβολή θα δημιουργούσε σοβαρά πρακτικά και πολιτικά προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση των τρεχόντων προγραμμάτων και των πολιτικών μας, αλλά και την έναρξη καινούριων», συνέχισε, καλώντας όλες τις χώρες να συμβιβαστούν.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι τα διαθέσιμα χρήματα θα είναι λιγότερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητεί χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του μεταναστευτικού.

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η σύνοδος θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να διαρκέσει για πάνω από μία ημέρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP