Ερντογάν: Ενημερωθήκαμε για την αποχώρηση των Koύρδων από τα σύνορα με τη Συρία

 
erdogan

Ενημερώθηκε: 29/10/19 - 22:05

O Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα από εκδήλωση για την επέτειο της τουρικής Δημοκρατίας ότι ενημέρωθηκε για την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τη Ρωσία. Παράλληλα φρόντισε να τονίσει ότι: «Δεν είμαστε εκεί κάτω για να παραμείνουμε. Έχουμε μόνον έναν στόχο».

Ρώσοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές ότι η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας αποσύρθηκε από τη ζώνη των συνόρων εντός της διορίας των 150 ωρών που τους είχε δοθεί από την Άγκυρα και τη Μόσχα, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας από την Άγκυρα, σε μια εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα της Συρίας θα συνεχιστούν.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ότι οι YPG ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Ένας σύμβουλος του Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα εξακριβώσει εάν αυτό αληθεύει μέσω των κοινών περιπολιών με τους Ρώσους στην περιοχή.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν αυτές οι περιπολίες. Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμη και την Τετάρτη.

Η Τουρκία σταμάτησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης», που είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου εναντίον των YPG στα ανατολικά του Ευφράτη, μετά τις δύο συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε ξεχωριστά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και οι οποίες προβλέπουν την αποχώρηση των Κούρδων από τη ζώνη στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας».

«Δεν είμαστε εκεί κάτω για να παραμείνουμε. Έχουμε μόνον έναν στόχο, είμαστε εκεί για να εκκαθαρίσουμε τη ζώνη από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε σήμερα ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επαναληφθούν αν οι YPG δεν αποσυρθούν από την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ