Ερντογάν: Η ΕΕ πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα

 
Ερντογάν: Η ΕΕ πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα

Ενημερώθηκε: 09/04/16 - 22:49

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τις επιδόσεις της στον σεβασμό των δικαιωμάτων όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.

"Την ώρα που η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια (μετανάστες), αυτοί που είναι ανίκανοι να βρουν χώρο για μια χούφτα πρόσφυγες, που στη μέση της Ευρώπης κρατούν αυτούς τους αθώους σε επαίσχυντες συνθήκες, πρέπει πρώτα να κοιτάζουν τους εαυτούς τους", τόνισε.

Οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βορειοδυτική πόλη Τσανάκαλε, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, διατυπώνονταν την ώρα που ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σχέδιο δράσης για τους μετανάστες.

Επίσης, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος άσκησε πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας της να αφήσει την πολιτική της "επιείκειας" που ακολουθεί για τους κούρδους αντάρτες, πέντε ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση.

"Δεν υπάρχει λόγος μια βόμβα (όπως αυτή) που εξερράγη στην Άγκυρα να μην εκραγεί μια ημέρα σε μια άλλη πόλη στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ερντογάν, "παρά την πραγματικότητά αυτή, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προσέχουν, είναι σαν να χορεύουν μέσα σε ναρκοπέδιο".

"Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας είναι προσεκτικός και νόμιμος. Κάθε τρομοκρατική οργάνωση που δρα στην περιοχή μας και στην Τουρκία έχει ενωθεί κατά της Τουρκίας. Πολλά κράτη, πρωτίστως της Δύσης, ακόμη δεν μπορούν να έχουν μια πάγια στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων".

Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί οι βελγικές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα σε υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να υψώσουν σημαίες κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Είναι ανέντιμη και ανειλικρινής" η στάση της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατηγορώντας ορισμένα κράτη ότι υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα "τρομοκρατικές" οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. "Σήμερα σηκώνουν τις σημαίες και τις αφίσες. Ποιόν προσπαθείτε να ξεγελάσετε;", είπε με οργή. "Όλα αυτά σημαίνουν ότι ενέδωσαν στην τρομοκρατία", πρόσθεσε.

Το βράδυ της Κυριακής, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε στάση λεωφορείου στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και πολλούς τραυματισμούς.

Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση που έχει αποσχιστεί από το ΡΚΚ, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης που έγινε σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας εναντίον των κούρδων ανταρτών σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να "ξεριζώσει" το ΡΚΚ. Μετά την επίθεση στην Άγκυρα, άρχισε ξανά τον πόλεμό του εναντίον αυτών που θεωρεί "συνεργούς" του ΡΚΚ. Κάλεσε το κοινοβούλιο να άρει την ασυλία φιλοκούρδων βουλευτών και η τουρκική αστυνομία ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις συλλήψεις υποστηρικτών του κουρδικού ζητήματος.