Φονικός κοροναϊός: Σε καραντίνα η πόλη Βουχάν στην Κίνα

Φονικός κοροναϊός: Σε καραντίνα η πόλη Βουχάν στην Κίνα
Ενημερώθηκε: 23/01/20 - 00:08

Σε καραντίνα για ολόκληρη την πόλη του Βουχάν, στην Κίνα, προχώρησαν οι αρχές, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του νέου φονικού κοροναϊού.

Οι κινεζικές αρχές έθεσαν σε την αναστολή λειτουργίας των μέσων μεταφοράς στην πόλη Βουχάν, ενώ όσοι διαμένουν στην πόλη, τους ζητήθηκε να μην φύγουν. 

Ακόμα, το αεροδρόμιο και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί ώστε κανείς να μην μπορεί να ταξιδέψει εκτός της πόλης.

Επιπλέον, λεωφορεία, μετρό, φέρρυ και μέσα μεταφοράς μακράς απόστασης θα σταματήσουν να λειτουργούν την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου από τις 10:00 τοπική ώρα.

Η επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βουχάν, που αριθμεί 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε λόγο για 17 νεκρούς και 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας)

Την Πέμπτη 23/1 θα αποφασίσει ο ΠΟΥ αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό

Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.
 
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

“Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις”, είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Φόβος πως θα φτάσει στην Ευρώπη

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν την προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς Πεκίνου των πραγματικών διαστάσεων που είχε λάβει η πανδημία του SARS το 2002 και το 2003. Για το λόγο αυτό, εφιστούν επαγρύπνηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την δημόσια υγεία.

Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας

Στο μεταξύ, η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, συμβουλεύοντας τους Βρετανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στη Βουχάν, εκτός αν πρόκειται για σημαντικό λόγο. 

«Υπό το φως των νεώτερων ιατρικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και των νουθεσιών των κινεζικών αρχών, σας συμβουλεύουμε να μην ταξιδέψετε στο Βουχάν» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Foreign Office.