Φόβοι ότι Σκόπια και Αλβανία μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη στα Βαλκάνια (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Φόβοι ότι Σκόπια και Αλβανία μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη στα Βαλκάνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 28/04/17 - 20:38

Έκρυθμή είναι η κατάσταση στα Σκόπια με την αντιπολίτευση να "βγαίνει μπροστά" και να ενισχύεται η αλβανική παρουσία στα πολιτικά πράγματα της γειτονικής χώρας, την ίδια ώρα όμως που οπαδοί του Γκρούεφσκι και εθνικιστές αντιδρούν έντονα. Τον γύρο του κόσμου έκαναν άλλωστε οι εικόνες από την χθεσινή εισβολή στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με έναν Αλβανό βουλευτή να νοσηλεύεται αυτή την στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα επιμένει η Αλβανία να δημιουργεί ζητήματα και έναντι της Σερβίας και να βάζει στο μάτι μάλιστα την περιοχή του Πρέσεβο.

Όλα αυτά κάθε άλλο περνάνε απαρατήρητα στη διεθνή γεωστρατηγική "σκακιέρα", όπου οι Ρώσοι τάσονται υπέρ των Σέρβων και των Σλάβων των Σκοπίων και από την άλλη ΗΠΑ και ΕΕ, μάλλον να κλείνουν το μάτι προς τις ορέξεις των Αλβανών και κατ' επέκταση των Τούρκων που δείχνουν καιρό τώρα να θάβουν "φυτίλια" στο έδαφος των Βαλκανίων.

Ρωσικό ΥΠ.ΕΞ.: Αυτό που γίνεται στα Σκόπια είχε σχεδιασθεί από πριν με έγκριση "ξένων συμβούλων"

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στα Σκόπια, καλεί τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις και να δώσουν την δυνατότητα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν το μέλλον της χώρας.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα αυτή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση για την οποία αναφέρει ότι "στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες".

Παράλληλα στην ανακοίνωση του επικρίνει την Ευρωπαίκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι "οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν 'τον νέο πρόεδρο', για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου 'Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού' ", του UCK.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση "ξένων συμβούλων". "Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση 'ξένων συμβούλων' της ΄σκοπιανής αντιπολίτευσης" και "επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι "ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να αντρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση".

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης οτι η περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης με βάση το σενάριο αυτό, οι απόπειρες να αλλάξουν την χώρα στην βάση της λεγόμενης 'τυραννικής πλατφόρμας', εγκυμονούν αύξηση της έντασης και διολίσθηση της κατάστασης σε μια σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων".

Για τους λόγους αυτούς το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσούν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας".

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ τις επιθέσεις στο κοινοβούλιο των Σκοπίων

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τις βίαιες επιθέσεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου της πΓΔΜ που ακολούθησαν την εκλογή του Talat Xhaferi ως προέδρου του Κοινοβουλίου. Θα συνεργαστούμε με το νέο Πρόεδρο για να στηρίξουμε τη δημοκρατία και να βοηθήσουμε την πΓΔΜ να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή πορεία της", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το State Department.

"Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατική διαδικασία. Εκφράζουμε τις βαθύτατες συμπάθειές μας στους βουλευτές του Κοινοβουλίου που τραυματίστηκαν στις επιθέσεις και στις οικογένειές τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τις αρχές της πΓΔΜ να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των μελών του Κοινοβουλίου, να ερευνήσουν επιμελώς την επίθεση και να λογοδοτήσουν όσους διαπράττουν πράξεις βίας. Καλούμε όλα τα κόμματα να παραμείνουν ήρεμα, να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές και να σέβονται τους νόμους και τις δημοκρατικές διαδικασίες της πΓΔΜ".

Σχετικά Θέματα:

Ρωσικό ΥΠ.ΕΞ.: Αυτό που γίνεται στα Σκόπια είχε σχεδιασθεί από πριν με έγκριση "ξένων συμβούλων"

Την ανησυχία τις για τις εξελίξεις στα Σκόπια εξέφρασε σημερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΠΓΔΜ: Επιφανειακή ηρεμία μετά τα χτεσινά επεισόδια με τη βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο

Υπό διάλυση τα Σκόπια: Εισβολή στο κοινοβούλιο και επεισόδια με τραυματισμούς (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ-LIVE)

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Σκόπια: Εισβολή διαδηλωτών στη Βουλή (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ-LIVE)

Ράμα και Ερντογάν προωθούν νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Το «Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί» λένε Τούρκοι υπουργοί

Τουρκικές απειλές για "αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο"! Στόχος η Κύπρος

Επιμένει ο Ράμα στην “Μεγάλη Αλβανία”-Σερβία: “Όχι στο σατανικό κράτος!” (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι επιδιώξεις Ράμα για “Μεγάλη Αλβανία” βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια-Πολεμικές προετοιμασίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Προκαλεί η Αλβανία: Ισχυρές αντιδράσεις για το «ενιαίο κράτος στα Βαλκάνια»

Κινδυνεύουν τα σύνορα στα Βαλκάνια λέει ο Εντι Ράμα