Η υπερβολή χαρακτηρίζει τους εορτασμούς των Τούρκων για την Άλωση της Πόλης (VIDEOS)

Η υπερβολή χαρακτηρίζει τους εορτασμούς των Τούρκων για την Άλωση της Πόλης
Ενημερώθηκε: 29/05/16 - 13:02

Με μια άνευ προηγουμένου, Οθωμανικού τύπου πανηγυρτζίδικη αισθητική, θα γιορτάσουν οι Τούρκοι την 563η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Παρουσία του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του νέου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ένα ογκώδες πλήθος που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο κόσμοι, θα παρακολουθήσει τον μεγαλοπρεπή εορτασμό στο Γενικαπί.

Όσο και εάν για τους Έλληνες η κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου του 1453 είναι ένα δυστυχές γεγονός που εξακολουθεί να προκαλεί πόνο, για τους Τούρκους ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Εξού και πανηγυρίζουν την αρπαγή από τους χριστιανούς Ορθόδοξους της πρωτεύουσας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Εσκεμμένα, η υπερβολή θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην εορταστική εκδήλωση, πιθανώς διότι είναι μία επιπλέον ευκαιρία για το καθεστώς Ερντογάν να υπογραμμίσει συμβολικά την ισχύ του...

'Αλλωστε, η υπερβολή είναι το κύριο χαρακτηριστικό έως και μεσαίο όνομα του Ερντογάν που βιώνει σε ψυχοπαθολογικό βαθμό την ανάγκη του να νιώσει σαν "Σουλτάνος", σαν "Πορθητής" των Οθωμανών, πάντως σίγουρα όχι σαν κάτι που έστω να θυμίζει ή να παραπέμπει σε πολιτικό του σύγχρονου κόσμου και μάλιστα του... πολιτισμένου κόσμου...

Χαρακτηριστικά, στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης θα δώσει μια θεαματική παράσταση το ακροβατικό σμήνος της τουρκικής αεροπορίας, τα περιβόητα "Αστέρια της Τουρκίας". Μία στρατιωτική ορχήστρα αποτελούμενη από 563 καλλιτέχνες (όσα και τα χρόνια από την Άλωση) θα παιανίζει εμβατήρια και εθνεγερτικούς σκοπούς κ.λπ.

Μια γιγαντιαία οθόνη τρισδιάστατης προβολής, η μεγαλύτερη του κόσμου, θα προβάλει μια αναπαράσταση της άλωσης, φυσικά από την άποψη των κατακτητών Οθωμανών και όχι των πολιορκούμενων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, εξυπακούεται ότι θα υπάρξει καταιγισμός πυροτεχνημάτων ως γκραν φινάλε.

Το πόσο σοβαρά αντιμετώπισαν οι Τούρκοι τον φετεινό εορτασμό, φαίνεται από τους 520 ειδικούς στους οποίους ανατέθηκε ο σχεδιασμός και η εκτέλεση όλων των επιμέρους θεαμάτων που θα περιλαμβάνει η εκδήλωση. Συνολικά, η ομάδα των υπευθύνων είχε 1.200 μέλη, ενώ οι εθελοντές που εργάστηκαν ήταν πολλαπλάσιοι.

Βέβαια, εφόσον η ασφάλεια είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας, καθώς η Κωνσταντινούπολη είναι μαγνήτης τρομοκρατικών επιθέσεων, εξεγέρσεων κ.λπ, τα μέτρα ελέγχου από την αστυνομία θα είναι δρακόντεια, ενώ κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες της Πόλης θα κλείσουν επί έξι ώρες τουλάχιστον.

Στον περσινό εορτασμό, με εντολή Ερντογάν, είχε συσταθεί ένα ειδικό τάγμα επιδείξεων, "Οι Κατακτητές". Αποτελούνταν από 478 στρατιώτες και ήταν ντυμένοι σαν Οθωμανοί του 1453, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και εφέτος, εφόσον το "νούμερο" είχε θεωρηθεί εξαιρετικά επιτυχημένο.

Η εκδήλωση για τα 563 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, θα μεταδοθεί, εκτός από την τουρκική, σε άλλες έξι γλώσσες: Την αγγλική, ισπανική, αραβική, γαλλική, ρωσική καθώς και τη νοηματική. Η ελληνική, προφανώς για ευνόητους λόγους, εξαιρέθηκε.


Και στημένες διαμαρτυρίες μέσα στο σκηνικό της νεο-Οθωμανικής... υστερίας...

 

Tη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτονταν το Άγιον Όρος, ο Ερντογάν συγκέντρωσε χιλιάδες φανατικούς μουσουλμάνους, μέλη του Ιδρύματος Νεολαίας της Ανατολής, έξω από την Αγία Σοφία μια μέρα πριν την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, που έπεσε στις 29 Μαΐου του 1453 για να απαιτήσουν να λειτουργήσει ως τζαμί!

Συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία το Σάββατο, απαιτώντας το δικαίωμα να προσευχηθούν εκεί, θέλοντας να μετατραπεί ο χώρος αυτός σε τέμενος όπως είχε μετατραπεί μετά την Άλωση της Πόλης το 1453 μέχρι που ο Κεμάλ Αττατούρκ το 1937 την έκανε μουσείο. Ένας ιμάμης ηγήθηκε μιας προσευχής μπροστά από την Αγία Σοφία και το πλήθος των ισλαμιστών ζητούσε εκ νέου να μετατραπεί σε έναν μουσουλμανικό τόπο λατρείας. «Ας σπάσουμε τις αλυσίδες, ανοιχτή Αγία Σοφία», φώναζαν τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία. «Στο όνομα των χιλιάδων αδελφών μας απαιτούμε να μας επιτραπεί να προσευχηθούμε μέσα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας», δήλωσε ο Σαλίχ Τουρχάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Ανατόλια που διοργάνωσε τη διαδήλωση.

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με τους εορτασμούς για την επέτειο της οθωμανικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Σημειώνεται ότι πριν από έξι μήνες η Ρωσία ζήτησε από την Τουρκία την επιστροφή της Αγίας Σοφίας στην Ορθοδοξία ως ένδειξη "καλής θέλησης" από την Άγκυρα και το Ισλάμ και θα χρηματοδοτούσε την αποκατάσταση του συμβόλου της Χριστιανοσύνης προσφέροντας και τους καλύτερους επιστήμονες και συντηρητές της.

«Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την Τουρκία και το Ισλάμ να αποδείξει ότι υπάρχει καλή θέληση , υπεράνω της πολιτικής, και είναι αναγκαία η επιστροφή της Αγίας Σοφίας στην χριστιανοσύνη», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας για την προστασία των χριστιανικών αξιών SergeI Gavrilov. "Θα συμμετάσχουμε στη χρηματοδότηση, καθώς και στην συμμετοχή της αποκατάστασης του χριστιανικού μνημείου από τους καλύτερους Ρώσους συντηρητές και επιστήμονες". Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έκτοτε απαντάει με συνεχείς προκλητικές ενέργειες επιχειρώντας να κάνει την Αγία Σοφία μουσουλμανικό τέμενος...

Σχετικά Θέματα:

Στον Ναό του Πρωτάτου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν

Πούτιν: Μοναδική εστία της Ορθοδοξίας το Άγιον Όρος