Ηχηρή απουσία του Ούγγρου προέδρου από την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου

 
roumania

Ενημερώθηκε: 11/06/24 - 13:45

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Tamas Sulyok δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των «Εννέα του Βουκουρεστίου», δηλαδή των ευρωπαϊκών χωρών στο ανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα την Τρίτη (11 Ιουνίου), σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Λετονού προέδρου.

Η σύνοδος κορυφής δεν θα ολοκληρωθεί με κοινή δήλωση των εννέα χωρών, πρόσθεσε το γραφείο, για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε το σχήμα αυτό το 2015.

Αντ’ αυτού, θα εκδοθεί δήλωση με τα ονόματα των προέδρων της Λετονίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, οι οποίοι θα προαγματοποιήσουν τη συνάντηση της Ρίγας, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters εκπρόσωπος του Λετονού προέδρου Edgars Rinkevics.

Η Ουγγαρία και οι άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για τη συνεχή καλλιέργεια στενών δεσμών του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τη Ρωσία και την άρνηση να δώσει όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουγγαρία θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη στη Λετονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Παρέπεμψε ακόμα στο γραφείο του Sulyok «για ερωτήσεις που σχετίζονται με την ατζέντα του Ούγγρου προέδρου».

Το γραφείο του Ούγγρου προέδρου δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα για σχολιασμό, το οποίο εστάλη εκτός ωραρίου εργασίας.

Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας εκπροσωπούνται συνήθως στις ετήσιες συνόδους κορυφής της ομάδας των εννέα του Βουκουρεστίου. Οι χώρες είναι μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας, θα επισκεφθεί τη Βουδαπέστη την επόμενη ημέρα «για να συζητήσει την αποχή της Ουγγαρίας από την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», δήλωσε ο Όρμπαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα τη Δευτέρα.

Η Ουγγαρία σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και επιδίωξε να εμβαθύνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα σε τομείς που δεν έχουν επιβληθεί ακόμα ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Πηγή:.euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ