Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά περισσότερων από 400 ακτιβιστών στο Ισραήλ, μετά την αναχαίτιση της τελευταίας νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως ανακοίνωσε το Τελ Αβίβ, ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση ελέγχου σε περισσότερα από 50 σκάφη που συμμετείχαν στην αποστολή του λεγόμενου «στολίσκου για τη Γάζα».
Πλάνα από ζωντανή μετάδοση της οργάνωσης «Global Sumud Flotilla» κατέγραψαν τη στιγμή που στρατιώτες του ισραηλινού στρατού επιβιβάζονται στα πλοία, ενώ ακτιβιστές φορώντας σωσίβια υψώνουν τα χέρια τους. Σύμφωνα με τις ίδιες εικόνες, στρατιώτες προχώρησαν και στην καταστροφή καμερών που βρίσκονταν τοποθετημένες πάνω στα σκάφη.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποστολή «νηοπομπή δημοσίων σχέσεων», υποστηρίζοντας ότι οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ισραηλινά σκάφη και οδηγούνται στο Ισραήλ, όπου θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με προξενικούς εκπροσώπους των χωρών τους.
Παράλληλα, το Τελ Αβίβ ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη αποστολή λειτουργούσε «στην υπηρεσία της Χαμάς», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και ότι ενεργεί «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον τουλάχιστον δύο σκαφών του στολίσκου, ωστόσο διευκρίνισαν ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν αληθινά πυρά και ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή θύματα.
Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές της αποστολής κατήγγειλαν την ισραηλινή επέμβαση, κάνοντας λόγο για επιχείρηση παρεμπόδισης της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας προς τη Γάζα.