Κίνα για Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός και η Ρωσία να διατηρήσει τα προσαρτημένα εδάφη

 
ΠΟΥΤΙΝ

Ενημερώθηκε: 26/05/23 - 19:48

Ο απεσταλμένος της Κίνας στην Ευρώπη, επιφορτισμένος με το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να προτρέψουν για μια άμεση κατάπαυση του πυρός, επιτρέποντας στη Ρωσία να διατηρήσει τα προσαρτημένα εδάφη, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους, που επικαλείται η «Wall Street Journal».

Σε δημοσίευμά της που τιτλοφορείται «η Κίνα πιέζει για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά συναντά ψυχρή υποδοχή στην Ευρώπη» και υπότιτλο «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκρούουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να διχάσει τη Δύση», η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, αναφέρει πως ο Κινέζος διπλωμάτης Λι Χούι, που επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση στην Ουάσινγκτον.

Λέγοντάς τους πως θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν εξαπλωθεί. 

Ο Λι βρέθηκε στη Μόσχα την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος ειδικός απεσταλμένος συζήτησαν τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, ενώ ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου πόσο στενά ευθυγραμμισμένη είναι με τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ακόμα, ότι δεν πιστεύουν πως η ειρήνη θα είναι δυνατή, αν δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

«Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι.

Ο διπλωμάτης επισήμανε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος ενημερώθηκε πως «είναι αδύνατο να χωρίσουμε την Ευρώπη από την Αμερική» και ότι «η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία».

«Πιθανώς δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν πως αν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ