Κίνα και Πακιστάν ζητούν από κοινού άμεση κατάπαυση πυρός στον Κόλπο

 
vomvardismos iran

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 31/03/26 - 16:51

Η Κίνα και το Πακιστάν απηύθυναν κοινή έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή του Κόλπου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατό μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία.

Οι δύο χώρες παρουσίασαν κοινή πρωτοβουλία πέντε σημείων για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας, η οποία περιλαμβάνει τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την προστασία των αμάχων και την αποφυγή επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους, την αποκατάσταση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, την επαναφορά της κανονικής λειτουργίας των θαλάσσιων εμπορικών διαδρόμων, καθώς και την επανεκκίνηση των πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Το Πεκίνο και το Ισλαμαμπάντ τόνισαν ότι η ασφάλεια των θαλάσσιων οδών συνιστά κρίσιμο παράγοντα για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη άμεσης προστασίας των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία έχουν μετατραπεί σε βασικό σημείο έντασης λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ