Το Κογκρέσο «μπλόκαρε» τα «πολεμικά σχέδια» του Ντόναλντ Τραμπ

Το Κογκρέσο «μπλόκαρε» τα «πολεμικά σχέδια» του Ντόναλντ Τραμπ
Ενημερώθηκε: 10/01/20 - 04:09

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με έκτακτο ψήφισμά του «μπλόκαρε» τα «πολεμικά σχέδια» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν, μετά και τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, που οδήγησαν την κατάσταση στο χείλος της πολεμικής σύρραξης.

Με 224 ψήφους υπέρ και 194 κατά, εγκρίθηκε η πρόταση που υποχρεώνει τον Αμερικανό πρόεδρο να λαμβάνει εκ των προτέρων έγκριση από το Κογκρέσο για οποιαδήποτε ενέργεια πολεμικής πράξης, όπως εκείνη που είχε ως κατάληξη την εξολόθρευση του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Σακέμ Σουλεϊμανί.

Προβληματισμό ωστόσο, προκάλεσε η στάση οκτώ Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι ψήφισαν αρνητικά. Πιο συγκεκριμένα, την πρόταση καταψήφισαν οι Τζο Κάνινγκχαμ, Τζος Γκοτμάιερ, Κέντρα Χορν, Ελέιν Λούρια, Μπεν ΜακΑνταμς, Αντονι Μπρίντιζι, Στέφανι Μέρφι και Μαξ Ρόουζ.

Μετά την επίθεση στον Ιρανό στρατηγό, στις ΗΠΑ ξέσπασε μεγάλη πολιτική διαμάχη, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε τη νομιμοποίηση για μία πολεμική ενέργεια, όπως η εξολόθρευση ενός Ιρανού στρατιωτικού. Αναφέρθηκαν εκ νέου σε «υπέρβαση εξουσίας» και κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι πάει να ξεκινήσει πόλεμο πριν τις εκλογές του 2020.

Αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε το πλήγμα εναντίον του υποστράτηγου, διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, «προκλητικό και δυσανάλογο».

Το ψήφισμα τονίζει πως ο πρόεδρος δεν πρέπει να διατάξει άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν εκτός εάν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο στην Ισλαμική Δημοκρατία ή του επιτρέψει ρητώς τη χρήση βίας για την αποτροπή επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ.

Η Πελόσι σημείωσε πως παρότι το μέτρο δεν απαιτεί την υπογραφή του Τραμπ καθώς δεν είναι νομικά δεσμευτικό, έχει «αληθινά δόντια» καθώς είναι «απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ».

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε — μέσω Twitter όπως κάνει συχνά — τονίζοντας πως «ελπίζω ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή θα ψηφίσουν εναντίον του ψηφίσματος (...) της τρελής Νάνσι Πελόσι».

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς πως βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα με μια κενή περιεχομένου πολιτική χειρονομία στην έναρξη μιας χρονιάς εκλογών.

«Αντί να υποστηρίξουν τον πρόεδρο, οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί μου διχάζουν τους Αμερικανούς σε μια κρίσιμη ώρα», έκρινε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Μακόλ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ερίζοντας πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να «βάλει χειροπέδες στον πρόεδρο».

Μοιάζει πολύ πιο δύσκολο το κείμενο να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, καθώς σε αυτή πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν ταχθεί σχεδόν ανεξαίρετα υπέρ των αποφάσεων του Τραμπ όσον αφορά το Ιράν. Ωστόσο, δύο Ρεπουμπλικάνοι στο σώμα αυτό του Κογκρέσου (Ραντ Πολ, Μάικ Λι) έχουν εκφραστεί υπέρ του μέτρου.