Κυνική παραδοχή Σόιμπλε: Παραλίγο να παραιτηθώ λόγω Grexit!

Κυνική παραδοχή Σόιμπλε: Παραλίγο να παραιτηθώ λόγω Grexit!
Ενημερώθηκε: 22/03/19 - 20:08

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο πρώην «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας παραδέχτηκε ότι εάν επέμενε σε Grexit, θα είχαμε... «Σοιμπλέ-xit».

Πολύ κοντά στην παραίτηση από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας βρέθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2015, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στους «Financial Times».

Ο κ. Σόιμπλε τασσόταν υπέρ ενός προσωρινού Grexit από την Ευρωζώνη, όμως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε την παροχή τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Η «γραμμή Σόιμπλε» ακυρώθηκε και ο ίδιος περιγράφει:

1

«Το πρωί που λήφθηκε η απόφαση [σ.σ.: η Μέρκελ] μου είπε: "Θα συνεχίσεις;" Αλλά αυτή ήταν μία από τις περιπτώσεις που ήμασταν πολύ κοντά [σ.σ.: στην παραίτησή μου]», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν συμφωνούσαμε πάντα (σ.σ.: με την Άνγκελα Μέρκελ), αλλά ήμουν πάντοτε πιστός», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, αναφέροντας πως οι δυο τους είχαν έντονες διαφωνίες, αλλά πρυτάνευε η αίσθηση του καθήκοντος. 

2

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την θέση του πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη, και πως όταν ξέσπασε η κρίση θα έπρεπε η χώρα να βγει από την νομισματική ένωση για μία δεκαετία. Όπως ανέφερε, αυτή την ιδέα τη μετέφερε στον τότε ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριζε πως η Ελλάδα «θα έπρεπε να μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της», διαφορετικά δεν θα ήταν ανταγωνιστική. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν σε μια δημοκρατία, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο όλοι τού έλεγαν πως δεν υπήρχε περίπτωση για Grexit.