Λύση Κύπρου με αποθήκευση των S-300 στην Κρήτη προωθούν οι ΗΠΑ για τους S-400 της Τουρκίας

Λύση Κύπρου με αποθήκευση των S-300 στην Κρήτη προωθούν οι ΗΠΑ για τους S-400 της Τουρκίας
Ενημερώθηκε: 22/09/19 - 08:51

Το σενάριο έχει ακουστεί πολλές φορές , ακούγεται απίστευτο, αλλά όταν το επικαλείται ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, αποκτά δυναμική.

Ο Ερντογάν αγόρασε τους S-400 για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16,γιατί φοβάται νέο πραξικόπημα” , είπε ο Eric Edelman, στην ημερίδα με τίτλο «Εντάσεις με την Τουρκία», που οργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Στην ίδια συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ προωθούν “λύση” τύπου S-300 που από την Κύπρο βρέθηκαν “αποθηκευμένοι στην Κρήτη”!

Ο Eric Edelman, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, είπε στην παρέμβασή του ότι η απόφαση αγοράς των S-400s “μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να στοχεύουν τα αμερικανικά F-16 που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της αεροπορίας της Τουρκίας”! Υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν “επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016… Αεροσκάφη F-16 που πετούσαν πραξικοπηματίες πιλότοι απείλησαν το αεροπλάνο του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της νύχτας του πραξικοπήματος…Ο φόβος επανάληψης προσπάθειας πραξικοπήματος αποτέλεσε μείζονα παράγοντα για την απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει τους S-400, παρόλο που φαίνεται να ελέγχει την ιεραρχία του στρατού στα υψηλά κλιμάκια της”, δήλωσε ο Edelman ο οποίος υποστήριξε ότι δεν “γνωρίζουμε τι επικρατεί στους χαμηλότερους βαθμούς” και υπενθύμισε ότι “ένα επιτυχημένο πραξικόπημα έγινε το 1960 εναντίον του Πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές από κατώτερους αξιωματικούς”. Για όλα αυτά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα υποστηρίζει ότι “ο Ερντογάν αγόρασε τους S-400 για να μπορεί να καταρρίπτει F-16 αν χρειαστεί”! Τουρκικά F-16…

O Eric Edelman, αποκάλυψε ότι ο γερουσιαστής , Lindsey Graham, συνομιλεί με Τούρκους αξιωματούχους καθώς έχει επιφορτιστεί με την αναζήτηση λύσης στην κρίση των S-400. “Προσπαθεί να καταλήξει σε μια παραλλαγή της συμφωνίας που έκαναν οι ΗΠΑ και η Κύπρος στη δεκαετία του 1990, όταν η Λευκωσία αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία. Τα συστήματα αποθηκεύτηκαν στην Κρήτη”.

Μια παρόμοια συμφωνία θα επέτρεπε στην Άγκυρα να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα πυραύλων και ταυτόχρονα να αγοράσει Patritot από τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Edelman.

Παρόλα αυτά, “οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό να συνεχιστούν σε χαμηλό επίπεδο, επειδή η Τουρκία δεν διαθέτει ουσιαστικά συμμάχους στην Ουάσινγκτον”, δήλωσε ο Γκούνι Τολ, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Πηγή: Militaire