Μέση Ανατολή: Το χρονικό της σύγκρουσης Αράβων και Ισραηλινών που δεν τελειώνει ποτέ..!

 
Μέση Ανατολή: Το χρονικό της σύγκρουσης Αράβων και Ισραηλινών που δεν τελειώνει ποτέ..!

Ενημερώθηκε: 14/10/23 - 00:47

Από το 1881 που γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και μέχρι σήμερα η ειρήνη δοκιμάζεται καθημερινά στη Μέση Ανατολή.

Από τότε και μέχρι σήμερα  έχουν αλλάξει πολλά .Αυτό που δεν αλλάζει είναι η διαμάχη Αράβων -Εβραίων  με αφορμή τον έλεγχο της περιοχής .

-1881: Η ιδέα για την επιστροφή των Εβραίων σε δικό τους κράτους στο Ισραήλ άρχισε να συζητείται μετά τη  δολοφονία του τσάρου Αλέξανδρου του Β’ στην Αγία Πετρούπολη.

Τότε οι Εβραίοι της  Ουκρανίας  δέχτηκαν επιδρομές με σκοπό τη λεηλασία των περιουσιών.

-1897:  Ο δημοσιογράφος Θεόδωρο Χερτζλ το  ιδρύει την Παγκόσμια Σιωνιστική Οργάνωση  διακηρύσσοντας ότι ο βασικός σκοπός του Σιωνισμού ήταν η εγκαθίδρυση “ενός έθνους που θα αποτελέσει το σπίτι των Εβραίων" .

-1917: Αρχίσει βήμα-βήμα η εγκατάσταση Εβραίων στην Παλαιστίνη. 

-Νοέμβριος 1917: Στο απόγειο του    Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Αρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ,  προσβλέποντας στην οικονομική στήριξη των Εβραίων ξέφραζε τη στήριξη της κυβέρνησής του στην προοπτική δημιουργίας μιας «εθνικής εστίας» για τους Εβραίους στην Παλαιστίνη. Ήταν  την περίφημη «Διακήρυξη Μπάλφουρ» η οποία  ήταν και η  πρώτη διεθνή αναγνώριση των στόχων του κινήματος του Σιωνισμού.

-1933: Ο αριθμός των Εβραίων που εγκαθίστανται στην περιοχή αυξάνεται σημαντικά με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία .Οι ντόπιοι αντιδρούν για την εγκατάασταση και εξεγείρονται κατά της βρετανικής κατοχής. Οι Άγγλοι απαγορεύουν τη συνέχιση της εγκατάστασης. 

-1947: Μετά το ολοκαύτωμα πολλοί Εβραίοι της Ευρώπης  τάσσονται υπέρ της δημιουργίας κράτους. Οι Άγγλοι   παραπέμπουν το θέμα του καθεστώτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.Προτείνεται  η  δημιουργία ξεχωριστού εβραϊκού κράτους σε τμήμα της Παλαιστίνης  με τα Ιεροσόλυμα να τελούν υπό  διεθνή έλεγχο. 

Την πρόταση στηρίζει ο Στάλιν και η σοβιετική Ένωση.Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που αντιδρά στην ίδρυση του νέου κράτους.

-14η Μαΐου του 1948 κηρύσσεται  η  ίδρυση του “Κράτους του Ισραήλ”.

Αρχίζει ο  πρώτος Αραβοϊσραηλινός πόλεμος ήταν γεγονός και έληξε με νίκη του νεοσύστατου κράτους.

-Το 1949:  οι ΗΠΑ και η Ελλάδα  αναγνωρίζουν  το Ισραήλ.

-1956 :Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ αποφασίζει  την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ Βρετανοί, Γάλλοι και Ισραηλινοί εισβάλλουν στην Αίγυπτο .Οι Σοβιετικοί τώρα στηρίζουν την Αίγυπτο.Ξεσπά  ο Β’ Αραβοϊσραηλινός  πόλεμος. Μ. Βρετανία,  Γαλλία  και  ΗΠΑ, επιτίθενται στην Αίγυπτο.Το Ισραήλ κατέλαβε τη χερσόνησο του Σινά έως το 1957. 

-1959: Ο Γιασέρ Αραφάτ ιδρύει την Φαταχ.

-1964: Ιδρύεται η P.L.O.

1967: Η περιοχή βιώνει τις συνέπειες του Γ' Αραοβοϊσραηλινού πολέμου όπου μέσα σε έξι μέρες το Ισραήλ, συνέτριψε τους Άραβες γείτονες του (Αίπτυπτος, Συρία Ιοραδανία), και προσάρτησε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα 2/3 από τα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι συριακό έδαφος, όπου έλαμψε το άστρο του Μοσιέ Νταγιάν.

-1973: Αρχίζει ο πόλεμος του Yom Kippur, της μεγαλύτερης γιορτής των Εβραίων. Συρία και Αίγυπτος επιτίθενται ξαφνικά στο Ισραήλ το οποίο αντέχει με τη βοήθεια της Αμερικής. 

-1979: Υπογράφεται ειρήνη μεταξύΑιγύπτου -Ισραήλ α.Τα αραβικά κράτη αντιδρούν, η Αίγυπτος αποβάλλεται από τον αραβικό σύνδεσμο ,ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σαντάτ δολοφονείται από ακραίους.  

-1982 :Έχουμε τον τον  πόλεμο  του Λιβάνου , όπου το Ισραήλ ηττήθηκε από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

-1985: Ιδρύεται η Χεσμπολάχ 

-1987: Ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα. Η δεύτερη άρχισε το 2000 και έληξε το 2005.

-2005: Το Ισραήλ αποχωρεί από τη λωρίδα της Γάζας.

-2006: Η Χαμάς επικρατεί στις εκλογές του Μαχμούτ Αμπάς. Αρχίζει η σύγκρουση Χαμάς-Φατάχ με αποτέλεσμα να επικρατήσει η πρώτη.

-2020-2021: Πολλές ήταν οι φιλικές χώρες που  άρχιζαν να προσεγγίζουν το Ισραήλ ήταν πολλοί:

  • Τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ, από τη διετία 2020-2021 . 
  • Ο Λίβανος, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψε με το Ισραήλ το 2022 για την ΑΟΖ
  • Η Σαουδική Αραβία, μέσα από σειρά εν εξελίξει διαπραγματεύσεων οι οποίες δεν έχουν μεν ακόμη καταλήξει κάπου αλλά αποτελούν είδηση και μόνο επειδή συνέβησαν 
  • Η  Τουρκία και το  Αζερμπαϊτζάν.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ