Νέες απειλές Ερντογάν στο ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων: Θα κλείσουμε το Ιντσιρλίκ

Νέες απειλές Ερντογάν στο ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων: Θα κλείσουμε το Ιντσιρλίκ
Ενημερώθηκε: 15/12/19 - 21:38

Σε νέες δηλώσεις, με ελληνικό ενδιαφέρον, προχώρησε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας επέλεξε να αναφερθεί εκ νέου στη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, σημειώνοντας με νόημα ότι «το μνημόνιο συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη ενοχλεί την Ελλάδα, αλλά θωρακίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να εμπλέκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Τουρκία.

Ειδική μνεία έκανε, παράλληλα, και στο ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων λόγω της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

«Φυσικά, η Τουρκία θα αντιδράσει εναντίον κάθε αμερικανικού πακέτου κυρώσεων» τόνισε, χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε με «λουκέτο» την αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε πριν λίγες ημέρες το πακέτο μέτρων εις βάρος της Τουρκίας, το οποίο στρέφεται εναντίον τόσο της πρόσφατης στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, όσο και της προμήθειας των ρωσικών S-400.