Ο Ερντογάν «έφαγε» τον πατέρα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ο Ερντογάν «έφαγε» τον πατέρα της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Ενημερώθηκε: 17/05/20 - 16:02

Σε μια κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά προέβη ο Ερντογάν ο οποίος σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο το βράδυ της Παρασκευής έδιωξε τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πιο συγκεκριμένα ο αντιναύαρχος και αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Τσιχάτ Γιαϊτζί, μετατέθηκε δυσμενώς στο Γενικό Επιτελείο, με μία απόφαση που υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος.   

‘Ήταν από τους πιο έμπιστους συμβούλους  του Ερντογάν και ήταν αυτός που σχεδίασε την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και πιθανόν να σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής στα θέματα που αφορούν τις τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρόσφατα σε βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «Απαιτήσεις της Ελλάδας: Τα προβλήματα στο Αιγαίο με ερωτήσεις και απαντήσεις» ο  Γιαϊτζί αναφέρει πως η Τουρκία ως  κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να διεκδικήσει νησιά του Αιγαίου.

Επίσης  υποστήριζε πως «οι γεωπολιτικές ανισορροπίες στο Αιγαίο προκαλούνται από την ελληνική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην Μεγάλη Ιδέα».

Τούρκοι αξιωματούζοι αναφέρουν ανώνυμα πως ο ναύαρχος απώλεσε την στήριξη σημαντικών ανθρώπων από το στενό περιβάλλον του Τούρκου προέδρου. Μιλώντας στο Arab News, τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι «το ζήτημα τώρα είναι αν θα υποβάλλει τώρα την παραιτήσή του ή θα περιμένει τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις, που θα γίνει τον Αύγουστο».

Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ, είτε πιέζει να παραιτηθούν οι αξιωματούχοι που έρχονται σε διαφωνία μαζί του ή τους μεταθέτει δυσμενώς σε θέσεις που δεν έχουν επιρροή. Αναλυτής τόνισε επίσης ότι «το αμφιλεγόμενο βιβλίο του ήταν που εξόργισε τον Ακάρ, καθώς πρότεινε πολιτικές δικές του για τα θέματα της θάλασσας».