Ο Ερντογάν έχει στείλει στη Λιβύη 5.000 μισθοφόρους τζιχαντιστές!

Ο Ερντογάν έχει στείλει στη Λιβύη 5.000 μισθοφόρους τζιχαντιστές!
Ενημερώθηκε: 09/03/20 - 18:37

Τουλάχιστον 4.750 μισθοφόροι τζιχαντιστές έχει στείλει μέχρι σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν για να στηρίξει τις δυνάμεις του  Φαγέζ αλ-Σάρατζ,στην Τρίπολη που πολιορκείται από τον στρατό του στρατάρχη Χαφτάρ.

Σύμφωνα, μάλιστα με ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR)  άλλοι 1900 μισθοφόροι βρίσκονται τώρα σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στην Τουρκία με σκοπό να μεταφερθούν με οποιονδήποτε τρόπο στη Λιβύη.

Σύμφωνα πάντα με πηγές του SOHR, μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 117 φιλότουρκοι μισθοφόροι στη Λιβύη.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο διοικητής του Εθνικού Στρατού τη Λιβύης (LNA), στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να σταματήσει τις μάχες αν αποσυρθεί από τη Λιβύη ο μισθοφορικός στρατός του Ερντογάν.

Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σογιγκού, για την διεξαγωγή πολέμου στη Λιβύη με μισθοφόρους. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει απαντήσει σε αυτή τη δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν είναι αλήθεια.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία ενίσχυσε την υποστήριξή της προς τον στρατό του Σάρατζ. Πρόσθετοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και όπλα στάλθηκαν στη χώρα. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα επιδιώκει εκεχειρία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία συνεχίζονται σε διάφορους διεθνείς χώρους, παρά το ότι τον Ιανουάριο, ξένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας, στο τέλος της διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο, υποσχέθηκαν να μην παρεμβαίνουν στη σύγκρουση.