Ώρα ετυμηγορίας στη Χάγη για τον πρώην πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

 
Χασίμ Θάτσι

Ενημερώθηκε: 16/09/26 - 12:14

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη του πρώην προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, και τριών ακόμη πρώην διοικητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), με το Ειδικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη να ανακοινώνει σήμερα την ετυμηγορία του.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με κατηγορίες για δολοφονίες και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης με τις σερβικές δυνάμεις τη δεκαετία του 1990, με την εισαγγελία να ζητά την επιβολή ποινών κάθειρξης 45 ετών.

Η απόφαση αναμένεται εν μέσω οξυμένης πολιτικής και κοινωνικής έντασης. Δεκάδες υποστηρικτές του Θάτσι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στη Χάγη, ενώ στο Κόσοβο επικρατεί αναβρασμός, καθώς ο πρώην πρόεδρος παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής και το ίδιο το δικαστήριο αντιμετωπίζεται με έντονη δυσπιστία.

Σε πολλές πόλεις έχουν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες για τη ζωντανή μετάδοση της διαδικασίας, ενώ οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την πρόληψη πιθανών επεισοδίων.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον Θάτσι με τα φερόμενα εγκλήματα και κάνοντας λόγο για προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας.

Από την πλευρά τους, οι εισαγγελείς αποδίδουν στον UCK τη δολοφονία περισσότερων από 100 πολιτικών αντιπάλων και φερόμενων συνεργατών των σερβικών αρχών, σε μια υπόθεση που παρακολουθείται στενά τόσο στην Πρίστινα όσο και στο Βελιγράδι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ