Όρμπαν όπως... Τραμπ: Να «κάνουμε την Ευρώπη ξανά μεγάλη» με εμπροσθοφυλακή την ευρωπαϊκή δεξιά

 
orban

Ενημερώθηκε: 09/04/24 - 13:15

Ο Βίκτορ Όρμπαν, 60 ετών σήμερα,   αντιτίθεται εδώ και καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας την ως αποδιοπομπαίο τράγο για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερη λαϊκιστική υποστήριξη.

Ο ηγέτης με έδρα τη Βουδαπέστη απεικονίζει τη σχέση της χώρας του με τις Βρυξέλλες ως μια μάχη «εμείς εναντίον τους» για την προώθηση της εθνικιστικής του ιδεολογίας που βασίζεται στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Ο Όρμπαν έχει επενδύσει χρήματα και πόρους στις Βρυξέλλες για να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της ΕΕ καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο και την πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία και την κυριαρχία της Ουγγαρίας, πρέπει να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες και να επιφέρουμε αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Όρμπαν σε συγκέντρωση στη Βουδαπέστη για την εθνική εορτή – 15 Μαρτίου.

«Ο Όρμπαν δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί μήπως χάσει την εξουσία στο σπίτι του, επειδή έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη», είπε η Ζσουζάνα Σελενί, πρώην σύμμαχος του Όρμπαν που έγινε επικριτής.

«Ο στόχος του είναι πλέον ευρύτερος από την Ουγγαρία. Θέλει όχι μόνο να προστατεύσει το καθεστώς του στην Ουγγαρία, αλλά και να επηρεάσει την πολιτική κουλτούρα στην Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος».

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει τους επόμενους μήνες ως μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία μπορεί να επιφέρει πολιτική αλλαγή. Στις εκλογές του Ιουνίου, οι πολίτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκλέξουν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και θα προκαλέσουν ευρύτερο ανασχηματισμό στην κορυφή της ΕΕ σε ολόκληρο το μπλοκ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα θα κερδίσουν έδαφος στο ΕΚ, ενώ τα κεντρώα και τα αριστερά κόμματα θα χάσουν έδρες – μια αλλαγή που θα μπορούσε να συμπέσει με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν συνοδεύεται από άλλους δεξιούς ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι, η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρομπέρτ Φίτσο. «Δεν είναι μια επανάσταση από τη μια μέρα στην άλλη», εξήγησε ο Όρμπαν σε συνέντευξη που δόθηκε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, ενός διεθνούς συνεδρίου διπλωματίας στην Τουρκία. «Αλλά η αλλαγή θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Το ελπίζω και δουλεύω γι’ αυτό. Θα παίξω έναν ρόλο για να ενώσω τη δεξιά… και να απομακρύνω τους επικίνδυνους σοσιαλιστές, αριστερούς, προοδευτικούς, φιλελεύθερους».

Τις περισσότερες φορές, ο Ούγγρος ηγέτης και οι άνθρωποι γύρω του παρουσιάζουν τις φιλοδοξίες τους με αρνητικό τόνο: την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τους μετανάστες, την «ατζέντα LGBTQ» και τη βοήθεια του Κιέβου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αυτό που δεν προτείνουν είναι η επιλογή της αποχώρησης της Ουγγαρίας από την Ε.Ε. Ο ουγγρικός λαός θέλει να παραμείνει στην ΕΕ και ο Όρμπαν το γνωρίζει. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το 72% των Ούγγρων βλέπουν την ένταξη στην ΕΕ με θετικά μάτια.

«Ο Όρμπαν μπορεί να επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να πει ότι πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί να παίξει με την ένταξη της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή ακόμη και για τους δικούς του ψηφοφόρους του Fidesz». Έτσι, αντί να λένε ότι θέλουν να φύγουν από την ΕΕ, ο Όρμπαν και οι σύμμαχοί του επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί, δίνοντας περισσότερη εξουσία στις εθνικές κυβερνήσεις και λιγότερη στους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Ο καλύτερος οδηγός για το ουγγρικό όραμα για την Ευρώπη μπορεί να είναι οι περιπτώσεις όπου η Βουδαπέστη έχει αντιταχθεί σε διάφορες πρωτοβουλίες της ΕΕ: ​​από κυρώσεις στη Ρωσία έως κοινή θέση για έναν παγκόσμιο φόρο για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Όρμπαν εκμεταλλεύτηκε τους κανόνες για την ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ έχει προκαλέσει κριτική από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες έχουν προτείνει ότι η ομοφωνία δεν είναι πλέον απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής .

Σε αντίθεση με τις θέσεις άλλων ηγετών της ΕΕ, ο Όρμπαν επικοινώνησε με τον συντηρητικό Αμερικανό τηλεοπτικό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον, υποστηρίζει την εκστρατεία επανεκλογής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και έχει συγχαρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές στη Ρωσία. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ότι ο Όρμπαν είναι ο «φίλος» του Πεκίνου.

“Ας κάνουμε την Ευρώπη ξανά μεγάλη!” είπε ο Όρμπαν στην ετήσια ομιλία του στο ουγγρικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο.

“Εκεί MAGA [Make America Great Again], εδώ MEGA [Make Europe Great Again].” Ο Όρμπαν συνέχισε: «Η πραγματική αλλαγή μπορεί να φέρει μια νέα ευρωπαϊκή δεξιά, της οποίας οι Ούγγροι είμαστε μέρος. Κάτω οι Βρυξέλλες. Ζήτω η Ευρώπη!».

Πηγή: digi24.ro μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ