Σερβία: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Βούτσιτς

Σερβία: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Βούτσιτς
Ενημερώθηκε: 13/04/19 - 12:16

Σερβία: Νέες διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι κατά του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν βίαια επεισόδια.

Στις κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται κάθε Σάββατο στο Βελιγράδι από τις αρχές του Δεκεμβρίου, η συμμετοχή του κόσμου είναι συνήθως μαζική.

Η κινητοποίηση αυτή αντανακλά μια ευρεία δυσαρέσκεια απέναντι στον πρόεδρο Βούτσιτς, ο οποίος αναλαμβάνει εξουσίες που υπερβαίνουν τον ως επί το πλείστον εθιμοτυπικό ρόλο του αξιώματός του, το οποίο κατέχει από το 2017. Το κόμμα του, το Προοδευτικό Κόμμα (SNS), κυριαρχεί στο κοινοβούλιο τα τελευταία επτά χρόνια.

Το πιο σοβαρό περιστατικό, που έχει προκληθεί κατά τις διαδηλώσεις αυτές, ήταν η βίαιη είσοδος στα κεντρικά γραφεία του σερβικού κρατικού δικτύου πριν από τρεις εβδομάδες, η οποία κατέληξε στην μεταφορά από την αστυνομία δύο αντιπολιτευόμενων ηγετών και λίγων διαδηλωτών έξω από το κτίριο.

Ωστόσο ο Βούτσιτς και οι σύμμαχοί του κατηγορούν, χρησιμοποιώντας το κρατικό μέσο, την αντιπολίτευση για βία, χουλιγκανισμό, φασισμό, απειλές και σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Το περασμένο Σάββατο η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς ζήτησε "συγγνώμη" από τους πολίτες επειδή δεν έδωσε εντολή στην αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη στην πρωτεύουσα, μολονότι η αναστάτωση που είχε προκληθεί ήταν στην πραγματικότητα περιορισμένη.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κατηγορούν την ίδια ώρα τις αρχές ότι σχεδιάζουν την παρείσφρηση στο πλήθος προβοκατόρων για να προκαλέσουν επεισόδια.