Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς: Δεν παίζω με δημοψηφίσματα όπως αυτό στα Σκόπια !

Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς: Δεν παίζω με δημοψηφίσματα όπως αυτό στα Σκόπια !
Ενημερώθηκε: 05/02/19 - 18:41

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κοσσυφοπέδιο εάν δεν γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού, υποδεικνύοντας, μάλιστα, ως αρνητικό παράδειγμα το δημοψήφισμα που έγινε στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Το είπα εκατό φορές. Δεν παίζω όπως η «Μακεδονία» με συμβουλευτικά δημοψηφίσματα, τα οποία  πάντα έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο. Νομίζω, ωστόσο, ότι είναι μια καλή συμφωνία με την Ελλάδα και για αυτό τους συγχαίρω, αλλά με τον τρόπο που έγινε δεν θα το έκανα ποτέ», είπε ο Βούτσιτς στη σερβική τηλεόραση Hepi.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, ο επικεφαλής του Σερβικού κράτους, πρόσθεσε ότι όταν το δημοψήφισμα αποτυχαίνει, το μόνο που μπορεί να κάνει αυτός που έχασε είναι να πάει στο σπίτι του.

«Εάν γινόταν δημοψήφισμα στη Σερβία (για το Κοσσυφοπέδιο), και είχαμε πάρει το 49%, ενώ η άλλη πλευρά το 51%,  θα έπρεπε να παραιτηθώ και να πω ότι το δημοψήφισμα  σύμφωνα με το Σύνταγμα ήταν αρνητικό, αφού οι πολίτες αποφάσισαν διαφορετικά.  Αυτός θα ήταν ο επίλογος- επειδή οι ηγέτες πρέπει να σέβονται τους πολίτες», είπε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι οι λαοί είναι οι φορείς της ανώτατης κυριαρχίας και δεν μπορεί να πάει κάποιος εναντίον του λαού (όταν υπάρχει δημοκρατία).

expres.mk

Απόδοση στα Ελληνικά: Βαλκανικό Περισκόπιο