«Σφυροκόπημα» από B-2 στο Ιράν: Πάνω από 200 πλήγματα σε 72 ώρες και βύθιση του ιρανικού στόλου

 
B-2

Ενημερώθηκε: 06/03/26 - 09:27

Σε μια δραματική ανακοίνωση προχώρησε ο διοικητής της CENTCOM, Ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, αποκαλύπτοντας την πλήρη έκταση της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας στην Τεχεράνη και σε ολόκληρη την ιρανική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Ναύαρχο, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 χρησιμοποίησαν δεκάδες εξειδικευμένες βόμβες διείσδυσης 2.000 λιβρών για να πλήξουν βαθιά θαμμένους εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας πως ο αμερικανικός στρατός στοχεύει τις πλέον προστατευμένες στρατιωτικές υποδομές του καθεστώτος.

Η ένταση των επιχειρήσεων είναι καταιγιστική, καθώς τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν προσβληθεί σχεδόν 200 στόχοι, πολλοί εκ των οποίων περιμετρικά της πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, οι ναυτικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει στη βύθιση περισσότερων από 30 ιρανικών πλοίων, αριθμός που αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες ώρες. Ο Ναύαρχος Κούπερ τόνισε πως η στρατηγική αυτή έχει ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς οι ιρανικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους έχουν περιοριστεί κατά 90%, ενώ οι επιχειρήσεις με drones παρουσιάζουν κάμψη της τάξης του 83%.

Η κρίση, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 900. Ανάμεσα στις απώλειες συγκαταλέγονται ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και δεκάδες άμαχοι, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνή αναταραχή. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έχει απαντήσει με πλήγματα σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο, με πιο αιματηρό το περιστατικό στο Κουβέιτ, όπου επίθεση με drone προκάλεσε τον θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτικών σε κέντρο επιχειρήσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ