Σι προς Φίτσο: Επιδιώκουμε ενίσχυση των δεσμών με την Ε.Ε. - «Η Κίνα βασίζεται σε εσάς»

 
φιτσο
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο στον κρατικό ξενώνα Ντιαογιουτάι στο Πεκίνο

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

Ενημερώθηκε: 04/09/25 - 12:09

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαίνεσε σήμερα, Πέμπτη, τη Σλοβακία για την «προσήλωση» στη φιλία της με την Κίνα, λέγοντας στον πρωθυπουργό της ότι ελπίζει πως η Μπρατισλάβα θα συνεχίσει να βοηθά το Πεκίνο στην οικοδόμηση των σχέσεών του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται ενότητα και συνεργασία περισσότερο από ποτέ, δήλωσε ο Σι στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος παρευρέθη σε τεράστια στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο χθες, η οποία ανέδειξε τη στρατιωτική ισχύ και τη διπλωματική επιρροή της Κίνας.

«Η Κίνα βασίζεται σε εσάς»

Η Κίνα βασίζεται σε κάποια κράτη της Ε.Ε., όπως η Σλοβακία, να υπερασπιστούν το Πεκίνο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είχε επιβάλει υψηλούς δασμούς σε ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής με ισχυρισμούς για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Σλοβακία ήταν ένα από τα πέντε κράτη της Ε.Ε. που αντιτάχθηκαν στους δασμούς.

Ο Σι δήλωσε ότι ελπίζει πως η Σλοβακία θα συνεχίσει να διαδραματίζει «θετικό» ρόλο στην προώθηση των σχέσεων Κίνας – Ε.Ε., ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κινεζικές επενδύσεις

Ο Φίτσο, ο οποίος συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Σι στη Μόσχα τον Μάιο, είναι πρόθυμος να προωθήσει τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα.

Μαζί με την Ουγγαρία, επίσης κράτος-μέλος της Ε.Ε., η Σλοβακία επιδιώκει να προσελκύσει βιομηχανικές επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Βουδαπέστη, η Μπρατισλάβα δεν έχει αποκομίσει κέρδη από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ κατάφερε να αναβαθμίσει τη σχέση σε στρατηγική εταιρική μόλις πέρυσι.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν στη στρατιωτική παρέλαση του Πεκίνου, δήλωσε, απευθυνόμενος στον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι την Τετάρτη ότι περίπου το 31% των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη έγιναν στην Ουγγαρία το 2024.

Συνάντηση Φίτσο – Ζελέσνκι

Οπως και η Ουγγαρία, η Σλοβακία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο.

Ο Φίτσο θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αύριο, Παρασκευή, αφού την Τρίτη είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επιθυμεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο, παρόλο που η Ε.Ε. επιδιώκει να απομακρυνθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Με πληροφορίες από Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ