Στα 79 δολάρια το ρώσικο πετρέλαιο παρά το εμπάργκο

 
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ενημερώθηκε: 05/12/22 - 19:33

Παρά το πλαφόν που έβαλαν G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση, το ρωσικό αργό τύπου ESPO από το λιμάνι Κοζμίνο στην Άπω Ανατολή πωλείται σήμερα στις ασιατικές αγορές σε τιμή υψηλότερη κατά σχεδόν 33% και συγκεκριμένα στα περίπου 79 δολάρια το βαρέλι. 

Η τιμή προκύπτει από τα στοιχεία της Refinitiv και εκτιμήσεις από πηγές του κλάδου, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν, το οποίο ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, ένα μέτρο που σχεδιάστηκε για να πλήξει τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές ενέργειας.

Η Ρωσία εξάγει έως και 65 εκατομμύρια τόνους ετησίως πετρελαίου μίγματος ESPO μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας - Ειρηνικού Ωκεανού (Eastern Siberia-Pacific Ocean) εκ των οποίων οι περίπου 35 εκατ. τόνοι διακινούνται μέσω του λιμανιού του Κοζμίνο.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία υιοθέτησε μεν ανώτατο όριο τιμής, αλλά εξαίρεσε από το μέτρο το ρωσικό αργό που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Από την πλευρά της Κίνας, ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το Πεκίνο δήλωσε πως θα συνεχίσει την ενεργειακή συνεργασία του με τη Μόσχα, στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους, μετά τη συμφωνία της Δύσης για την επιβολή πλαφόν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ