Τα Σκόπια ενημέρωσαν τον ΟΗΕ: Το νέο όνομα της χώρας είναι «Βόρεια Μακεδονία» - Σε εξέλιξη οι αλλαγές

Τα Σκόπια ενημέρωσαν τον ΟΗΕ: Το νέο όνομα της χώρας είναι «Βόρεια Μακεδονία» - Σε εξέλιξη οι αλλαγές
Ενημερώθηκε: 13/02/19 - 15:31

Τα Σκόπια ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενημέρωσαν τον ΟΗΕ για το νέο όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία, καθώς τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση της διένεξης, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

«Οι δύο χώρες έστειλαν το βράδυ μια επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία τον ενημέρωσαν για την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της συμφωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

«Ρηματικές διακοινώσεις θα σταλούν πολύ προσεχώς στη γραμματεία του ΟΗΕ, στις χώρες μέλη του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για να τους ενημερώσουν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε εξέλιξη οι αλλαγές

 

Τώρα, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να κάνει πολλές αλλαγές ξεκινώντας με τις δημόσιες πινακίδες, τα έγγραφα, τις πινακίδες κυκλοφορίας, τα τραπεζογραμμάτια και όπου χρειάζεται να καταγράφει το νέο όνομα.

Παράλληλα, το πουργείο Εξωτερικών μετά και τον ΟΗΕ, πρέπει να ενημερώσει και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την αλλαγή της ονομασίας. Οι 130 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα θα ενημερωθούν επίσης.

Οι αλλαγές ξεκινούν με τις πινακίδες στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

«Τα τελωνεία έχουν τρεις ημέρες για να τοποθετήσουν τις νέες πινακίδες με το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" πάνω τους. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει τέσσερις μήνες να εκδώσει τις νέες πινακίδες κυκλοφορίας με τον κώδικα NMK πάνω τους», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ζερνόβσκι.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, οι αρχές πρέπει επίσης να αλλάξουν όλες τις πινακίδες στα ιδρύματα κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης και να εμφανίζεται το νέο όνομα σ αυτές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα θα αρχίσουν επίσης να εκδίδονται μέχρι το τέλος του έτους.

Ζάεφ: Το νέο όνομα θα πρέπει να γίνει σεβαστό

 

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Τρίτη ότι το νέο Σύνταγμα πρέπει να γίνει σεβαστό. «Τα νέα διαβατήρια έχουν σφραγιστεί με το νέο όνομα της χώρας», ανέφερε ο Ζάεφ , τονίζοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάποιες σοβαρές υποχρεώσεις να διευθετήσει, ενώ οι περισσότερες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.