Την ώρα που ο κορονοϊός θερίζει στην Τουρκία, ο Ερντογάν στέλνει νέες φρεγάτες στη Λιβύη

Την ώρα που ο κορονοϊός θερίζει στην Τουρκία, ο Ερντογάν στέλνει νέες φρεγάτες στη Λιβύη
Ενημερώθηκε: 10/04/20 - 01:40

Και ενώ στην Τουρκία θερίζει η επιδημία του κορονοϊού, από το μυαλό Ερντογάν δεν λέει να φύγουν τα νεο-οθωμανικά του όνειρα. Ο «Σουλτάνος» την ώρα που σκοτώνει ο κορονοϊός έχει ενισχύσει την τουρκική αρμάδα στα ανοιχτά της Λιβύης με μια ακόμα φρεγάτα την Gokceada, κάνοντας πέντε τις φρεγάτες που επιχειρούν στο Λιβυκό Πέλαγος.

Έτσι, τα πολεμικά της Άγκυρας είναι πέντε φρεγάτες - οι Goksu, Gediz, Gelibolu, Giresun και Gokceada όλες κλάσης Perry- το πετρελαιοφόρο Gungor, ενώ πληροφορίες αναφέρουν και την ύπαρξη ενός τουρκικού υποβρυχίου.

Tα τουρκικά πολεμικά πλοία όχι απλά έχουν αναπτυχθεί ανοιχτά της Τρίπολης αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετέχουν ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν «όρθια» την κυβέρνηση Σάρατζ και ταυτόχρονα «ζωντανό» το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Τρίπολη.

Παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές η Άγκυρα φαίνεται ότι όχι απλά συνεχίζει να ενισχύει την κυβέρνηση Σάρατζ και μέσω θαλάσσης, αλλά και με εμπορικά αεροσκάφη cargo τα οποία πετούν με προορισμό την Τρίπολη και μεταφέρουν πολεμικό υλικό.

Στον «αέρα» η επιχείρηση «Ειρήνη»

Την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα παραμένει η επιχείρηση «Ειρήνη». Πρόκειται για τη συμμαχική αρμάδα την οποία σχεδιάζεται να συγκροτήσουν πλοία από Ευρωπαϊκές χώρες έπειτα από την απόφαση του ΟΗΕ για έλεγχο του εμπάργκο όπλων προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο.

Εκτός από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ιταλία οι οποίες έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν με ένα πλοίο στην επιχείρηση καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβει μέρος με ναυτική μονάδα. Μόνο αεροπορικά μέσα και μάλιστα περιορισμένα σε αριθμό και δυνατότητες προσφέρουν στην «Ειρήνη» κάποιες από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Φαίνεται, πάντως, ότι το ζήτημα του Commanding Operation στη θάλασσα επιλύθηκε με την Ελλάδα και την Ιταλία να αναλαμβάνουν ανά εξάμηνο τη διοίκηση.

Στρατιωτικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι την ώρα που η Τουρκία διαθέτει ήδη επτά πολεμικά πλοία στο Λιβυκό Πέλαγος, πέντε εκ των οποίων είναι φρεγάτες, η Συμμαχική αρμάδα θα υπολείπεται σαφώς σε ισχύ ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού διαθέτοντας μόλις τρία πλοία. Και μάλιστα με αρμοδιότητα να μην πλησιάζουν στις λιβυκές ακτές παρά μόνο να ελέγχουν τον πλου «ύποπτων» πλοίων τα οποία ενδέχεται να μεταφέρουν όπλα προς τα λιμάνια της Αφρικανικής χώρας.

Όπως πιθανότατα επιχείρησε πρόσφατα να κάνει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Pray» το οποίο εντόπισε νότια του Καστελόριζου συμμαχική αρμάδα με επικεφαλής γαλλική φρεγάτα και το ανάγκασε αλλάξει ρότα και να πλεύσει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η Αθήνα, πάντως, έχει πάρει ήδη τα μέτρα της με δεδομένο ότι πέντε τουρκικές φρεγάτες πλέουν ανοιχτά από τις Λιβυκές ακτές δηλαδή νότια της Κρήτης και σε κοντινή απόσταση  από τη θαλάσσια περιοχή ελληνικής κυριαρχίας την οποία αμφισβητεί η Άγκυρα με το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Στην Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί πλέον σε μόνιμη βάση Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού με τα τουρκικά πλοία να επιτηρούνται συνεχώς.

ΠΗΓΗ: newpost.gr